Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Найбільшу кількість освітніх грантів очікують львівські та київські виші. У трійку лідерів увійшли ЛНУ ім. Франка, Львівська політехніка та КНУ ім. Шевченка. Остаточна кількість грантів, щоі отримають заклади вищої освіти, буде відома 5 листопада 2024 року.

Мінімальне наповнення дистанційного класу становитиме 20 осіб. За рішенням Міністерства освіти і науки, з 1 вересня 2025 року мінімальна кількість учнів у дистанційному класі має становити не менш ніж 20 школярів.

Мережа університетів сьогодні є неактуальною, – Лісовий. Упродовж останніх десятиліть кількість випускників суттєво зменшується. За словами міністра освіти і науки, подекуди держава фінансує стіни закладів і пам’ять про їхні попередні досягнення, а не розвиток якості освіти.

Результати НМТ свідчать про низьку якість підготовки в школі, – комітет ВР. Отримані учасниками НМТ результати свідчать про низьку якість підготовки на базі повної загальної середньої освіти. Про це йдеться в рішенні освітнього комітету ВР, що грунтується на даних УЦОЯО.

У ВР пропонують зробити весь шкільний простір україномовним. У парламенті зареєстровано законопроєкт, що у разі його ухвалення зобовʼяже спілкуватися українською вчителів та учнів на перерві, шкільному подвірʼї, стадіоні та всій території школи.

МОН доручено надати план реорганізації університетів на 2025 рік. Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій доручив Міністерству освіти і науки надати уряду та профільному комітету план реорганізації державних закладів вищої освіти та наукових установ.

Оголошено дату проведення радіодиктанту національної єдності. Щорічний всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбудеться у п’ятницю, 25 жовтня. Захід традиційно присвячено Дню української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня.

Для вчителів розроблені навчальні програми на основі модельних. Міністерство освіти і науки представило програми, розроблені на основі модельних навчальних програм для 5–7 класів. Учителі можуть використовувати програми, як основу для календарно-тематичного планування.

Україна отримала 3,2 млн підручників для початкових класів. Агентство США з міжнародного розвитку передало украинским школам 3,2 млн підручників. Серед переліку – підручники з мистецтва, іноземних мов, інтегрованого курсу «Я досліджую світ».

Приватизувати потенційно зможуть майно лише реорганізованих вишів. Освітній комітет Верховної Ради не підтримав ініціативу щодо приватизації закладів вищої освіти та їхнього майна. Норму про можливість приватизації рекомендовано звузити лише до реорганізованих закладів.

Майже 11 тисяч першокурсників уже отримали грант на навчання. Кошти на рахунки закладів вищої освіти для покриття частини вартості навчання будуть перераховані найближчим часом. Також студенти, яким призначено грант, отримають відповідне підтвердження в Дії.

Педагоги проходитимуть огляд психіатром один раз на 5 років. Відповідні зміни затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я, який набув чинності 1 жовтня 2024 року. Огляд у психіатра періодичністю 1 раз на 5 років введений замість щорічного.

560 експертів візьмуть участь у сертифікації вчителів історії. Експерти будуть залучені до участі в педагогічній сертифікації учителів історії та громадянської й суспільствознавчої галузей. Експерти успішно склали фінальне тестування за результатами навчання.

МОН оголосило конкурсний відбір підручників для НУШ. Міністерство освіти і науки оголосило конкурсний відбір підручників для учнів 1-х, 2-х, 3-х та 8-х класів Нової української школи. Відповідальним за проведення конкурсу призначено Український інститут розвитку освіти.

Тести НМТ готують у конфіденційних умовах, – директор УЦОЯО. За словами Тетяни Вакуленко, завдання національного мультипредметного тесту завжди готуються в абсолютно конфіденційних умовах. На кожен тестовий день використовується окрема збірка завдань.

Проєкт держбюджету передбачає скорочення видатків на держзамовлення. Фінансування програми з підготовки кадрів закладами вищої освіти планується скоротити на 7%. Йдеться про скорочення фінансування держзамовлення та освітніх грантів на здобуття вищої освіти.

81% учителів історії успішно пройшли перший етап сертифікації. Більшість учителів історії та громадянських дисциплін успішно склали сертифікаційний тест у ході першого етапу педагогічної сертифікації. Для складання тесту пункти тестування відвідали 406 учителів.

В українській системі освіти перебуває 44 тисячі дітей з ТОТ. Наразі діти, які перебувають на окупованій територій, мають можливість навчатися за трьома формами: під'єднуватися до онлайн-уроків на підконтрольній території, обрати сімейну форму або екстернат.

В українських школах мають з’явитись кар’єрні радники. В українських школах у майбутньому можуть з’явитись посади кар’єрних радників, які будуть допомагати учням з вибором профілю у 10 класі. Планується, що кар’єрні радники працюватимуть з учнями 8-9 класів.