"Зеленського налякало мовчання президента Байдена" - Степан Гавриш

"Зеленського налякало мовчання президента Байдена" - Степан Гавриш

Декларативні заяви національно-політичної й воєнної влади про перспективи «мирного плану» через глобальний саміт, загадкового «плану перемоги», успішного та активного супротиву російським окупантам в окремих місцях фронту, обіцянки мільйонів дронів, артилерійських снарядів, отримання дозволів на далекобійні удари в глибину Росії й розробка власної «диво-зброї», балістичних ракет, реактивної «Паляниці», зі швидким плином часу лише погіршують морально-психологічний стан суспільства та нарощують песимізм.

До американських виборів Байден, найскоріше, не проведе вкрай важливі для України збори демократій на «Рамштайні» або під іншим брендом. На міноборонівському саміті НАТО 17-18 жовтня України може не бути.

В розумінні зміни стратегії її підтримки в напрямку посилення воєнної допомоги й переходу до інших форм протидії НАТО в можливості розширення російської експансії через Україну в сторону Балтії та Польщі.

Зрив саміту на «Рамштайні» збентежив і знервував президента Зеленського. Скасування поїздки в Німеччину лідером Америки через загрозу п'ятирівневого «Мілтона», після важкого удару майже такої сили «Хеллен», є очевидною і зрозумілою.

Трамп миттєво включив буревії у політтехнологію своєї виборчої кампанії й вже догнав та випереджає Камалу Гарріс, в 4 із 6 волатильних штатах.

Зеленського налякало мовчання президента Байдена.

Але, як казав Шельменко-Денщик, воно і так, та трошечки не так.

Байден тихо їде до Німеччини. В пʼятницю, 18 жовтня він зустрінеться із канцлером Шольцом. А президент Штайнмаєр нагородить його Великим хрестом ордена «За заслуги» особливого рівня. Може діамантовий?

Spiegel говорить, що візит буде присвячений тим самим питанням, які мали бути на «Рамштайні». Одночасно відбудеться фінальне засідання міноборонного саміту НАТО в Брюсселі.

Можливо ще не все втрачено, але добре втаємничено, аби вороги боялися.

Жодних коментарів щодо лише паузи у консолідації союзників навколо спільної стратегії протидії Росії. Ніяких заяв про готовність визначитись у підтримці України щодо виборів. І нуль інформації, коли він зможе провести Глобальний саміт союзників, очоливши його на тому ж «Рамштайні». Бо ця контактна група виключно зорієнтована на воєнну підтримку Києва.

Зовсім не виключено, що є обставини за межами буревійного форс-мажору, які могли вплинути на рішучість Байдена каталізувати процеси підтримки України. І цьому є непрямі підтвердження.

Заява одразу Майка Джонсона, що з перемогою Трампа вони припинять допомогу Україні. Дональд зателефонує другу Вові й той припинить вбивати українців і палити їхні поселення. І ще він зупинить Третю світову війну, яку педалюють постачання зброї в Україну Байден і Гарріс на мітингу в Каліфорнії.

Прозрівший віком республіканський кандидат не залишив альтернативи виборцям – лише він і ніхто інший здатний не допустити глобальної війни: «я турбуюся про наступні 3,5-4 місяці, ми опинимося у своїй війні через це, через людей, які в нас є».

На тлі прогнозів повного республіканського контролю над Конгресом, це було б, напевно, лише риторикою відданості босу. Як би не Олаф Шольц. Таблоїд BILD вже після зустрічі Зеленського з канцлером, несподівано, вдарив нижче ватерлінії:

«Німеччина наступного року планує припинити постачати ЗСУ важку техніку».

Її не більше в українській армії. Хоча, Олаф Шольц оголосив наступну поставку разом із данцями й норвежцями на суму 1,4 млрд євро ще до кінця цього року.

Певною мірою, це корелюється із результатами блискавичного дипломатичного спурту українського президента до ключових союзників: Британії, Німеччини, Франції, Італії, де він представив свій «план перемоги» і розʼяснення, «яка далекобійність зараз потрібна, і яке бачення, щоб зараз зміцнити фронт».

«Змусити Росію до миру, завершити цю війну, хотілося б не пізніше, ніж наступного 25 року, та гарантувати не повторення агресії».