План Путіна з розгрому долара

План Путіна з розгрому долара

Він сподівається, що саміт БРІКС, який відбудеться цього тижня, спричинить великий вибух, що зруйнує санкції

Володимир Путін, президент Росії, напевно буде в захваті 22 жовтня, коли позуватиме для фотографій з лідерами, можливо, 24 країн, включаючи Нарендру Моді з Індії та Сі Цзіньпіна з Китаю, на саміті БРІКС в Казані на Волзі. Минулого року, коли блок зустрічався в Йоганнесбурзі і розширився з п'яти до десяти членів, пан Путін був змушений залишитися вдома, щоб уникнути арешту за ордером, виданим Міжнародним кримінальним судом в Гаазі. Цього разу він сподівається, що буде відігравати провідну роль у швидко зростаючому клубі, який кидає виклик домінуванню очолюваного Заходом порядку.

Зараз, на 15-му році свого існування, первісні члени БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка) мало чого досягли. Проте на цьому саміті пан Путін сподівається надати блоку ваги, змусивши його побудувати нову глобальну фінансово-платіжну систему, щоб атакувати домінування Америки у світових фінансах і захистити Росію та її друзів від санкцій. «Всі розуміють, що будь-хто може зіткнутися з американськими або іншими західними санкціями», - заявив минулого місяця Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії. Платіжна система БРІКС дозволила б «здійснювати економічні операції, не залежачи від тих, хто вирішив взяти на озброєння долар і євро». Цю систему, яку Росія називає «Міст БРІКС», планується побудувати протягом року, і вона дозволить країнам здійснювати транскордонні розрахунки за допомогою цифрових платформ, керованих їхніми центральними банками. Хоча, можливо, вона запозичить концепції з іншого проекту під назвою mBridge, який частково керується бастіоном західного порядку - Банком міжнародних розрахунків (БМР).

Переговори проллють світло на перегони за переробку світової фінансової системи. Китай вже давно робить ставку на те, що саме платіжні технології, а не повстання кредиторів чи військовий конфлікт, зменшать владу, яку Америка отримує від перебування в центрі світових фінансів. План БРІКС може забезпечити дешевші та швидші транзакції. Цих переваг може бути достатньо, щоб привабити країни з економікою, що розвивається. Ознакою того, що схема має справжній потенціал, є те, що західні чиновники побоюються, що вона може бути розроблена для того, щоб уникнути санкцій. А дехто розчарований непередбачуваною роллю БМР, організації, що базується у Швейцарії і відома як центральний банк для центральних банків.

Домінування Америки у світовій фінансовій системі є основою післявоєнного порядку. Це відображає її економічну та військову міць, а також той факт, що деноміновані в доларах активи, такі як казначейські облігації, вважаються захищеними від державної конфіскації та інфляції і легко купуються та продаються. Хоча центральні банки диверсифікували свої активи, в тому числі в золото, близько 58% валютних резервів зберігаються в доларах (див. графік), а мережеві ефекти долара ставлять американські банки в центр світових платіжних систем. Надсилання грошей по всьому світу нагадує переліт на далекі відстані: якщо два аеропорти не мають прямого сполучення, пасажирам доведеться робити пересадку, в ідеалі - у жвавому вузловому аеропорту, де стикується багато інших літаків. У світі міжнародних платежів найбільшим хабом є Америка, де багато світових банків обмінюють іноземну валюту тих, хто здійснює платежі, на долари, а потім на валюту, в якій ці платежі надходять.

Центральна роль долара забезпечує те, що Генрі Фаррелл і Абрахам Ньюман, два вчені, називають ефектами «паноптикуму» і «точки задухи». Оскільки майже всі банки, що здійснюють операції в доларах, повинні робити це через банк-кореспондент в Америці, він має можливість відстежувати потоки на предмет ознак фінансування тероризму та ухилення від санкцій. Це дає американським лідерам величезний важіль влади, який вони прагнуть використати як альтернативу війні. За два десятиліття до 2021 року кількість людей, які перебувають під американськими санкціями, зросла більш ніж на 900% (до близько 9400). Америка вимагає, щоб деякі іноземні банки були відключені від SWIFT, бельгійської системи обміну повідомленнями, якою користуються близько 11 000 банків у 200 країнах для переказу коштів через кордони. У 2018 році SWIFT відключив Іран.

Все це блідне в порівнянні з жорстокістю фінансової атаки на Росію після її вторгнення в Україну в 2022 році. Захід заморозив $282 млрд російських активів за кордоном, відключив російські банки від SWIFT і заборонив їм обробляти платежі через американські банки. Америка також погрожує «вторинними санкціями» банкам в інших країнах, які підтримують військові дії Росії. Навіть європейські політики, які підтримують санкції, були стривожені тим, як швидко Visa і MasterCard - дві американські компанії, на які покладається єврозона у сфері роздрібних платежів, - закрили свої представництва в Росії. А цунамі, що обрушилося на Росію, спонукало противників Америки прискорити свої зусилля з відходу від долара і підштовхнуло уряди багатьох інших країн переглянути свою залежність від американських фінансів. Китай розглядає це як одну з найбільших своїх вразливостей.

Пан Путін сподівається скористатися цим невдоволенням доларом на саміті БРІКС. Для нього створення нової схеми є нагальним практичним пріоритетом, а також геополітичною стратегією. На російських валютних ринках зараз майже виключно торгують юанями, але оскільки Росія не може отримати достатньо цієї валюти, щоб оплатити весь свій імпорт, вона звела торгівлю до бартеру. У жовтні Росія погодилася купити мандарини (цитрусові) у Пакистану, заплативши за них нутом і сочевицею. За деякими повідомленнями, цей дефіцит ліквідності зростає.

Путін сподівається зробити життя поза американською системою більш стерпним, проклавши власний фінансовий водопровід. Напередодні саміту в Казані посадовці БРІКС провели цілу низку зустрічей. Вони обговорювали створення кредитно-рейтингового агентства, яке конкуруватиме з основними західними агентствами, які Росія вважає «схильними до політизації». Вони також розглянули питання про створення перестрахувальної компанії, щоб обійти західні компанії, які заблоковані в перестрахуванні деяких танкерів, що перевозять російську нафту, і платіжної системи, яка замінить Visa і MasterCard. Пан Путін наполягав на створенні спільної валюти БРІКС для ціноутворення в торгівлі, заснованої на кошику золота та інших не доларових валют, але індійські чиновники заперечували проти цього протягом останніх тижнів.

Безумовно, найбільш серйозною ініціативою є план використання цифрових грошей, підкріплених фіатними валютами. Це поставило б центральні банки, а не банки-кореспонденти, які мають доступ до доларової клірингової системи в Америці, в центр транскордонних транзакцій. Децентралізуючи фінансову систему, ця пропозиція означатиме, що жодна країна не зможе відключити іншу. Оскільки комерційні банки здійснюватимуть транзакції через власні центральні банки, їм не потрібно буде підтримувати двосторонні відносини з іноземними банками, що дозволить уникнути мережевих ефектів нинішньої системи кореспондентських відносин.

План «Міст БРІКС» був викладений у доповіді російського міністерства фінансів і центрального банку в жовтні. У ньому на 48 сторінках критикуються західні фінанси і стверджується, що «нова багатонаціональна платформа для транскордонних розрахунків потребує більш детального вивчення через її новизну, пов'язані з нею ризики і, можливо, зміну правил гри в економіці». Зважаючи на те, що вона зосереджена на цифрових валютах, якими керують центральні банки, схоже, що вона принаймні частково натхненна експериментальною платіжною платформою під назвою mBridge, яка була розроблена БМР разом з центральними банками Китаю, Гонконгу, Таїланду та Об'єднаних Арабських Еміратів. Китайські державні ЗМІ стверджують, що новий план БРІКС «швидше за все, спиратиметься на уроки, винесені» з проекту mBridge, розробленого БМР.

Цей експеримент БРІКС був невинним за задумом і розпочався у 2019 році, ще до повномасштабного вторгнення Росії. За словами кількох людей, які брали участь у проекті, він виявився приголомшливо успішним. Він дозволив скоротити час проведення транзакцій з кількох днів до кількох секунд, а транзакційні витрати - майже до нуля. У червні БМР заявив, що mBridge досяг «стадії мінімально життєздатного продукту», а центральний банк Саудівської Аравії приєднався до схеми як п'ятий партнер. Ще 31 учасник є спостерігачами. Створивши систему, яка потенційно може бути набагато ефективнішою за нинішню - і яка послабить домінування долара, - БМР мимоволі ступив на геополітичне мінне поле.

«Якщо хтось здійснює операції поза доларовою системою з політичних причин, ви хочете, щоб це коштувало йому дорожче, ніж доларова система», - каже Джей Шамбо, високопоставлений чиновник Міністерства фінансів США. На думку ФРС, підвищення ефективності нових видів цифрових грошей може підірвати використання долара в транскордонній торгівлі. У свою чергу, це може сприяти зміцненню китайської валюти. Виступаючи у вересні перед банкірами і чиновниками з приводу mBridge, гонконгський чиновник сказав, що він «надає ще одну можливість полегшити використання юаня в транскордонних платежах, і Гонконг як офшорний центр від цього тільки виграє».

Чи можливо, що концепції та код mBridge можуть бути відтворені країнами БРІКС, Китаєм або Росією? БМР, безсумнівно, розглядає mBridge як спільний проект і вважає, що йому належить вирішальне слово щодо того, хто може до нього приєднатися. Проте деякі західні чиновники кажуть, що учасники випробування mBridge можуть передати інтелектуальний капітал, який він залучає, іншим, в тому числі учасникам мосту БРІКС. Згідно з численними джерелами, Китай взяв на себе провідну роль у розробці програмного забезпечення і коду, що лежить в основі проекту mBridge. Народний банк Китаю, центральний банк, очолює технологічний підкомітет проєкту, і, згідно з коментарями, зробленими посадовцем БМР у 2023 році, його цифрову книгу «створив» Народний банк Китаю. Можливо, ця технологія і ноу-хау можуть бути використані для побудови паралельної системи поза межами досяжності БМР або його західних членів. БМР відмовився коментувати будь-які подібності між своїм експериментом і планом пана Путіна.

Вторгнення БРІКС у платіжну гонку свідчить про нові геополітичні виклики, що стоять перед багатосторонніми організаціями. На зустрічі групи великих економік G20 у 2020 році на БМР було покладено завдання вдосконалити існуючу систему, а також, на вимогу Китаю, експериментувати з цифровими валютами. Раніше цього року Агустін Карстенс, його голова, закликав до «абсолютно нової архітектури» та «фундаментального переосмислення фінансової системи». Проте, оскільки різні члени організації мають конкуруючі цілі, залишатися над сутичкою стає все важче. У світі стало складніше орієнтуватися, визнає Сесілія Скінгслі, керівник Інноваційного хабу BIS. Але вона каже, що інновації все ще відіграють важливу роль у вирішенні проблем для всіх країн, «майже незалежно від того, який порядок денний у них може бути».

Один з варіантів для Америки та її союзників - спробувати перешкодити новим платіжним системам, які конкурують з доларом. Західні чиновники попередили БМР, що проект може бути використаний країнами зі зловмисними мотивами. За словами деяких колишніх співробітників і радників, БМР сповільнив роботу над mBridge і навряд чи прийме до проекту нових учасників. Інший варіант - вдосконалити доларову систему так, щоб вона була настільки ж ефективною, як і нові конкуренти. Америка вже готується до конкуренції. У квітні ФРС Нью-Йорка приєдналася до шести інших центральних банків у проекті BIS, спрямованому на те, щоб зробити існуючу систему швидшою і дешевшою. Федеральний резерв також може пов'язати свою внутрішню систему миттєвих платежів з системами в інших країнах. Цього місяця SWIFT заявила, що планує провести випробування цифрових транзакцій в наступному році, використовуючи деякі зі своїх нинішніх переваг, включаючи сильні мережеві ефекти і довіру, за словами Тома Жаха, керівника відділу інновацій SWIFT.

Будь-яка конкуруюча платіжна система БРІКС все одно зіткнеться з величезними проблемами. Гарантувати ліквідність буде складно або вимагатиме великих неявних державних субсидій. Якщо основні потоки капіталу і торгівлі між двома країнами незбалансовані, а так зазвичай і буває, їм доведеться накопичувати активи або пасиви у валютах одна одної, що може бути непривабливим. Недовіра до Китаю глибоко пронизує Індію, ключового члена БРІКС. А для того, щоб масштабувати систему цифрових валют, країни повинні домовитися про складні правила, які регулюватимуть розрахунки та фінансові злочини. Така одностайність навряд чи переможе в Казані.

Проте, незважаючи на все це, схема БРІКС може мати імпульс. Існує широкий консенсус щодо того, що нинішня система транскордонних платежів є занадто повільною і дорогою. У той час як багаті країни, як правило, зосереджуються на тому, щоб зробити її швидшою, багато інших хочуть повністю перевернути нинішню систему. За даними аналітичного центру Atlantic Council, щонайменше 134 центральні банки експериментують з цифровими грошима, здебільшого для внутрішніх потреб. Після вторгнення Росії в Україну кількість країн, що працюють над такими валютами для транскордонних транзакцій, подвоїлася до 13. Саміт БРІКС цього тижня - це не Бреттон-Вудс. Все, що потрібно зробити Росії та її друзям, - це вивести відносно невелику кількість транзакцій, пов'язаних із санкціями, за межі досяжності Америки. Проте багато хто прагне більшого. Наступного року в Бразилії відбудеться саміт БРІКС під головуванням її президента Луїса Інасіу Лули да Сілви, який захоплюється силою долара. «Щовечора я запитую себе, чому всі країни повинні базувати свою торгівлю на доларі, - сказав він минулого року. «Хто це вирішив?»