"Або все, або нічого" - Степан Гавриш

"Або все, або нічого" - Степан Гавриш

Можливо, у президента Зеленського не залишилось інших варіантів, як поставити союзників перед вибором: або все, або нічого.

Середина – смертельно небезпечна для нього і для українців.

США роззброїли Україну. Обама відмовився її підтримати, як і Грузію, під час першого вторгнення у 2014 році. Трамп, зустрічаючись з Путіним, погоджував з ним надання зброї українцям, і не пропонував йому угоду з припинення ескалації в Україні, а Байден закликав Зеленського після зустрічі з Путіним до виконання Мінських угод і за час всієї війни не вдався до жодного рішучого кроку, щоб з нею покінчити.

Тому, Зеленський закликав їх до реінкарнації в собі Рузвельта. Хоч і пізно. В Брюсселі, де він на Раді Європи агітував за «план перемоги», він посилив свій ультиматум.

На пресконференції він був надзвичайно емоційним і, по суті, сказав, що Україна у відчаї. Вона для свого захисту або змушена буде створити ядерну зброю, або її мають прийняти в НАТО. Принаймні отримати пряме запрошення в альянс. Щоб зняти двозначність, він підкреслив: «Ми вибираємо НАТО, а не ядерну зброю».

BILD, з посиланням на високопоставлене українське джерело їх команди глави держави з озброєння, повідомило: влада України не допустить другого наступу російських сил на Київ і готова піти на створення ядерної бомби, щоб це попередити.

Про це йшла мова також і на брифінгу кілька місяців тому, на якому був присутній і її кореспондент Юліан Репке.

«У нас є матеріали, у нас є знання. Якщо буде наказ, нам знадобиться всього кілька тижнів, щоб зробити першу бомбу. І хоча радник президента Литвин назвав це «єрундою» і вкидом дурниць в інформаційний простір, президент Зеленський в тому ж Брюсселі розказав про таку ж розмову у Вашингтоні з республіканським кандидатом.

«В ході розмови з Трампом я сказав так: який же вихід? Або в України буде ядерна зброя – і це для нас захист, або ми повинні бути в якомусь альянсі. Крім НАТО, ми сьогодні не знаємо дієвих альянсів».

Правда на спільному брифінгу з новим генсеком Рютте, Зеленський після «кіпішу» союзників в Москві, трошки помʼякшив тему: «Ми ніколи не говорили, що готуємось створити ядерну зброю. Для нас захисту, крім НАТО, не існує. Це наш сигнал, але ми не створюємо ядерну зброю».

Путін назвав це провокацією, і що він за жодних умов не допустить подібного. При тому, що мова йде про виживання українського народу, його державності, панічна критика українського президента ледве не превалює. Цинічно для глобальної безпеки виглядає відмова Британії, США, Китаю і Франції від гарантії територіальної цілісності та від третього за потужністю ядерного арсеналу за Будапештським меморандумом.