17 червня: це цікаво знати

17 червня: це цікаво знати

«Це ж така нормальна річ – визначати свій край за середину світу».
Юрій Липа

17 червня у дохристиянські часи відзначали день Світовида та Дажбога, покровителів жнив. Їм молилися про збереження врожаю та успішні жнива, співали зажнивні та жниварські пісні і приносили жертви у вигляді білого півня, пирогів і вина.

У християнські часи цей день почав називатися на честь Митрофана. Вважалося, що до Митрофана ще можна сіяти гречку і льон.

За церковним календарем 17 червня вшановують святителя Митрофана, патріарха Константинопольського; преподобного Мефодія, ігумена Пешноського; мучеників Фронтасія, Северина, Северіана і Силана; мученика Конкордія; священномученика Астія, єпископа Диррахійського; преподобного Зосими, єпископа Вавилона Єгипетського.

Іменинниками 17 червня є:
Юліан, Митрофан, Северин, Софія.

17 червня народились:

1882 – Ігор Стравінський – російський композитор та диригент українського походження, автор балетів «Жар-птиця», «Петрушка», «Весіллячко», «Весна священна» та ін. Джерела для своїх творів часто знаходив в українському фольклорі.

1911 – Віктор Некрасов – український письменник. У 1960–70-ті рр. виступав на захист української культури, проти антисемітизму і переслідувань дисидентів Росії та України, підписав відомий лист 139 діячів науки і мистецтв України до керівництва СРСР з приводу арештів і політичних переслідувань інакодумців. Після тривалої конфронтації з режимом 1971 р. був виключений зі Спілки письменників України, 1972 – з КПУ; позбавлений 1974 радянського громадянства, був змушений проти свого бажання назавжди виїхати до Швейцарії, а потім – до Франції. Пройшов усю війну. У 1944 р. в госпіталі почав писати роман «В окопах Сталінграда», за який1947 отримав Сталінську премію і всенародне визнання.

1912 – Валентин Бичко – український поет, перекладач. Автор багатьох книг для дітей, а також лібрето опер «Перекоп» і «Гайдамаки».

«Є книг багато – радісних, печальних. Товстих, тонких, барвистих, наче жар. Але одна – книжкам усім начальник, І звуть її по-простому – Буквар. Із нього слів не вируба сокира, Це маленятам кращий в світі дар, І мова в нім – легка, співуча, щира, Дитячі душі гріє він – Буквар.» (Валентин Бичко)

1924 – Володимир Ладижець – український письменник, журналіст, видавець. Автор повістей, оповідань, романів, публіцистики, збірок віршів для дітей «Ластівки з Карпат», «Орлиний дім» та ін.

17 червня відзначають:

  • Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою.
  • День батька (день тата).

Чи знаєте ви що:

Пустелі займають 30% земної поверхні. Вони здаються неживими, але, як не дивно, це не так. У всіх пустелях завжди було і продовжується життя, незважаючи на піщані бурі, висота яких, зокрема, у Сахарі сягає близько милі та незначну кількість води.

У пустелі Гобі рідкісні двогорбі верблюди отримують вологу з снігу.

А у пустелі Атакама лами гуанакос виживають завдяки тому, що злизують росу з голок кактусів. У США у Долині смерті, найсухішому і найспекотнішому місці на планеті, живе 40 видів ссавців, 44 види плазунів і навіть 13 видів риб та 545 видів рослин.

У місті Тегази (Сахара) зустрічаються будинки зі стінами з кам’яної солі. Оскільки дощів тут не буває, тож будинки не можуть розтанути від води.

Цікаво, що саме у Сахарі протягом року можна побачити близько 160 тисяч міражів. Вони бувають стабільними і бродячими, вертикальними і горизонтальними. Складені навіть карти караванних шляхів з відмітками місць, де з’являються міражі, зокрема, де саме можна побачити криниці, оази, пальми та гори.

Незважаючи на те, що всі вважають пустелями спекотні місця з сухим кліматом, проте існують і сніжні пустелі в Антарктиді та Арктиці.