17 грудня 2017 року сталися одразу дві цікаві події

17 грудня 2017 року сталися одразу дві цікаві події

По-перше, уряд оголосив надзвичайний стан у сфері енергетики. Це трапилось через «блокадурку» (ой, вибачте, «Блокаду Торгівлі На Крові», так пафосніше) у виконанні відомих політичних найманців. В результаті українські шахти на території ОРДЛО не змогли відвантажувати вугілля на електростанції, і країна лишилася перед загрозою «блекауту».

А по-друге, міністр енергетики розповів про плани на найближчій місяць знизити ціну на електроенергію для ФОПів та промислових абонентів на 15 відсотків. Мабуть, вперше за роки незалежності вартість електрики для юридичних осіб зменшилася, а не зросла.

Як одне могло поєднатися з іншим? Надзвичайний стан – і зниження тарифів? Відповідь – у ефективній роботі уряду в ті роки. Коли росіяни, скориставшись «блокадою», захопили вугільні підприємства в ОРДЛО у законних господарів, стало очевидно: паливо з окупованої частини Донбасу зникло надовго. Скоріш за все – аж до самого звільнення. Тому дуже швидко було налагоджено поставки антрациту з інших країн, морем – з ПАР, США. Також активно задіяли потужності українських АЕС, і активізували закупку газу в країнах ЄС. Енергетичної кризи не сталося – населення навіть не помітило, що щось йде не так. До речі, саме тоді була сформована відома формула «Роттердам-плюс» – тобто, ціна вугілля на роттердамській біржі, плюс вартість доставки його в Україну. Тобто, ринкова ціна на тому ж рівні, що й в усьому світі – без відкатів, прокладок і незрозумілих надбавок.

Нинішня правляча команда, що прийшла до влади через нищівну критику попередників. Одним зі стовпів цієї критики була та сама формула «Роттердам-плюс» (більшість населення гадки не мала, що воно таке, але мислило за принципом: «раз це лають, значить, воно погане»). Але трохи згодом все одно визнали, що вона для України – оптимальна. А ще через деякий час почалася нова енергетична криза – тільки вже не через дії «блокадників»-провокаторів, а через недолугість та корумпованість уряду Зеленського. І ціну на електроенергію для малого й середнього бізнесу радикально підняли – місцями у декілька разів. Знижки ж лишили для Коломойського (який настільки знахабнів, що почав майнити на пільговій електриці біткоїн) і ще деяких олігархів. До того ж, електрику довелося закуповувати у далеко не дружній нам Білорусі, а вугілля – взагалі у РФ. Так і живемо: спонсоруючи олігархів та країну-агресора, та перекриваючи кисень малому бізнесу. «Зате не Порошенко», як любили казати виборці нинішньої влади.