20 липня: цікаво знати

20 липня: цікаво знати

20 липня у дохристиянські часи відзначали літній день Перуна, що збігається з сучасним християнським днем пророка Іллі, яке ми святкуємо 2 серпня. Наші предки цього дня молилися біля великих дубів – священних дерев Перуна і влаштовували ритуальні братчини, тобто обіди, де основною стравою було м’ясо жертовних тварин – вепрів, биків або ж півнів.

У народі цей день називали Явдоха Сіногнійка, оскільки наставав час затяжних дощів, що, у свою чергу, псувало сіно. Наші пращури наставляли: «Згребеш сіно до купи, так і не страшись хмари». Наші пращури помітили, яка Явдоха Сіногнійка, такий буде і листопад.

За церковним календарем 20 липня вшановують преподобного Фому, що в Малеї; преподобного Акакія, про якого розповідається в Ліствиці; мучеників Перегрина, Лукіана, Помпея, Ісихія, Папія, Саторнина і Германа; пресвятих мучеників Єпиктета, пресвітера, і Астіона, монаха; мученика Євангела; мученицю Киріакію; преподобну Євдокію – у чернецтві Єфросинію, княгиню Московську.

Іменинники 20 липня:
Герман, Євдокія, Хома, Єфросинія.

20 липня народились:

1909 – Микола Базилівський (Базилевський) – український публіцист, літературознавець, театрознавець.

1921 – Оксана Вікул – українська балерина. Славилася виконанням українських танців власного укладу з модерним спрямуванням.

20 липня відзначають:

  • Міжнародний день шахів.

Події 20 липня:

1923 – Президією ВУЦВК була затверджена постанова Раднаркому Української Соціалістичної Радянської Республіки про оголошення міста Харкова столицею УСРР.

1924 – засновано Міжнародну шахову федерацію.

1969 – о 20 годині 17 хвилин спускальний апарат космічного корабля «Аполлон-11» опустився на поверхню Місяця.

Чи знаєте ви, що:

Назва гри «шахи» походить з персидського: шах мат — володар помер. Батьківщиною шахів є Індія. Там у V столітті з’явилася попередниця шахів — гра чатуранга. У Київській Русі шахи з'являються трохи пізніше. Під час дослідження залишків Золотих Воріт у Києві було знайдено майже повний набір для гри у шахи. Ця гра була однією з найулюбленіших серед киян 7 — 13 століття.

У Давній Русі шахи були одною з найулюбленіших ігор княжих дружинників. Крім того, кияни грали у нарди, завезені купцями з Персії, щоправда, правила гри дещо різнилися від сучасних.

За даними рейтинг-листа ФІДЕ на 1 липня 2021 р., у світову сотню входять вісім шахістів України: Юрій Криворучко, Олександр Арещенко, Антон Коробов, Ілля Нижник, Василь Іванчук, Павло Ельянов, Юрій Кузубов, Андрій Волокитін. До сотні найсильніших шахісток світу належать пʼять представниць України: Марія Музичук, Анна Музичук, Анна Ушеніна, Юлія Осьмак, Наталія Букса.