2023: рік, коли ми навчимося переставати хвилюватися, - ECRF

2023: рік, коли ми навчимося переставати хвилюватися, - ECRF

Десять прогнозів щодо того, що буде у світі 2023 року.

2022 став роком, який усе змінив. Окрім, вочевидь, нашої невмирущої впевненості в тому, що ми здатні передбачати майбутнє. Без сумніву, це був наш найгірший рік з точки зору точності прогнозів: навіть при не дуже критичній самооцінці ми можемо нарахувати собі не більше 6 балів з 10. І так, ми спрогнозували, що росія не нападе на Україну, і таким чином помилилися відносно події, яка визначила перебіг подій на весь 2022 рік.

Та й таке… прогнози – справа невдячна. Ясновидіння для успіху потрібне менш, ніж амнезія. Отже, у 2023 році ми з надією зазирнемо в майбутнє, тихенько забуваючи про минуле. Через цю односторонню призму ми бачимо такі десять прогнозів щодо ключових зовнішньополітичних тенденцій 2023 року:

1. Війна в Україні продовжується без врегулювання.

Різні посередники – Туреччина, Організація Об’єднаних Націй, Казахстан – докладуть певних зусиль, щоб якось покласти край або принаймні припинити вогонь у війні в Україні. При тому, що інтенсивність війни буде то зростати, то слабшати, усі ці зусилля зійдуть нанівець. Обидві сторони залишаться впевненими в перемозі та продовжать у 2023 році виковувати на полі бою основу для майбутнього врегулювання шляхом перемовин.

2. Єдність Європи та Заходу в намірі ізолювати та покарати росію залишиться міцною – але у решти світу урветься терпець від дій Заходу.

Поки війна триває, триватиме і розхвалена єдність Заходу щодо необхідності підтримки України та покарання росії. Поступово додаватимуться нові санкції проти росії, йтиме постійний потік нової зброї та допомоги Україні. Ані економічний біль, ані потоки біженців з України, навіть агітація з боку популістів серйозно не порушить цей консенсус. Це тому, що європейська єдність є наслідком ненаситності володимира путіна та рішучості Джо Байдена. Тільки ці двоє можуть справді покласти всьому край. Але в той час, як Захід стає більш згуртованим, у решти зростатиме роздратування від наслідків санкцій другого порядку та високих цін на енергоносії. Вони демонструватимуть дедалі меншу підтримку під час голосування в ООН і більшу рішучість зменшити свою залежність від долара.

3. Юридичні проблеми Трампа не приведуть його до буцегарні. Він залишиться таким же нестерпним і буде лідером на висунення у президенти від республіканців у кампанії 2024 року.

Безсумнівно, різноманітні скандали стосовно Трампа все ще потраплять у газетні заголовки у 2023 році, враховуючи, що вони безперервно тривають з 2016 року. Але у 2023 році жоден із цих скандалів не підніметься до рівня серйозної загрози ув’язнення. Поки Трамп залишається на волі, скандали лише збільшуватимуть як його популярність серед республіканців, так і його настирливість. Незважаючи на деякі виклики з боку партії, він закінчить 2023 рік як фаворит у якості кандидата на пост президента від Республіканської партії у 2024 році.

4. З’ясується, що Китай порушує вторинні санкції проти росії, що спровокує кризу у відносинах між США та Китаєм.

Китай, імовірно, уже порушує різні санкції Заходу проти росії, але ці порушення залишаються на досить низькому рівні, тому в інтересах Китаю та Заходу вдавати, що цього не відбувається. У 2023 році різні викриття, зокрема про можливе постачання боєприпасів до росії, призведуть до того, що відомості про це стануть публічними, змусивши Захід відповісти.

5. Ізраїль і Саудівська Аравія досягнуть угоди про більш широкі економічні та дипломатичні обміни, але так і не встановлять офіційні дипломатичні відносини.

До кінця 2023 року Ізраїль і Саудівська Аравія встановлять нормальні відносини по суті, але не по формі. Торгівля, інвестиції та дипломатичні обміни різко та відкрито розширяться. Тривалі заворушення в Ірані також надихатимуть і посилюватимуть співпрацю Ізраїлю та Саудівської Аравії в намаганнях протистояти іранському впливу в регіоні. Однак офіційні дипломатичні відносини не будуть встановлені, доки король Салман залишається на троні.

6. Польська партія Prawo i Sprawiedliwość програє парламентські вибори. Наступний уряд врегулює суперечки між Польщею та Європейським Союзом і Німеччиною.

Без можливості вторгнутися в росію партія «Право і справедливість», яка керує Польщею з 2015 року, не зможе надалі забезпечувати підтримку завдяки патріотичній платформі. Вони програють вибори напівоб’єднаній опозиції, яка пообіцяє зберегти високі внутрішні витрати Польщі, забезпечивши більше коштів і більш гладкі відносини з Брюсселем. Прийшовши на посаду, новий уряд швидко врегулює суперечки Польщі з ЄС та Німеччиною, а також збереже збільшені витрати на оборону, запроваджені попереднім урядом та сильну лідерську позицію проти росії.

7. Туреччина розпочне подальше вторгнення в північну Сирію, розширюючи свою зону безпеки. Реджеп Таїп Ердоган і ПСР збережуть владу після виборів у Туреччині.

Напередодні президентських і парламентських виборів 2023 року турецька армія почне подальше вторгнення на північ Сирії з метою придушення курдських «терористів» і розширення своєї «зони безпеки» в Сирії. Режим Асада різко протестуватиме, але його російські спонсори не дозволять йому відповісти. Так само й американці вирішать не кидати виклик Туреччині. Внаслідок ефекту об’єднання, а також завдяки різним передвиборчим юридичним махінаціям Ердогану та ПСР вдасться виграти вибори 2023 року.

8. В Африці виникне боргова криза, і Китай та Захід конкуруватимуть у спробах запропонувати допомогу.

Підвищення процентних ставок, сильний долар і рецесія в розвинених країнах призведуть, як це часто траплялося в минулому, до повномасштабної боргової кризи в багатьох країнах Африки. Але цього разу Китай і Захід (головним чином через МВФ і Світовий банк) братимуть участь у конкурентному процесі обміну полегшення боргу на геополітичний вплив. Захід може виявити, що існуючі міжнародні фінансові інституції є незграбними інструментами для цього більш конкурентного процесу полегшення боргів.

9. Ринок критично важливої ​​сировини значно звузиться, що призведе до напруги у трансатлантичній торгівлі та торгівлі між Заходом і Китаєм, оскільки вони конкурують за корисні копалини.

Оскільки глобальні зусилля щодо розширення виробництва зелених технологій продовжаться, ціни на основні мінерали, зокрема літій і нікель, які використовуються в цих галузях, різко зростуть. Європа, Сполучені Штати та Китай розпочнуть (або, можливо, відкрито вестимуть) досить непристойну боротьбу за джерела постачання цих корисних копалин, посилюючи напруженість у світовій торгівлі. США намагатимуться створити глобальний консорціум із критично важливої ​​сировини, що заінтригує європейців, але не здобуде великої популярності на глобальному півдні.

10. Ціни на енергоносії не зазнають подальшого значного підвищення, і ЄС не відчує жодного серйозного дефіциту енергії, навіть якщо він і надалі відокремлюватиме свою енергетичну систему від росії.

Енергетичне відокремлення ЄС від росії буде майже завершено до кінця 2023 року. Але глобальний економічний спад і більша, ніж очікувалося, гнучкість енергетичних ринків означають, що ЄС не побачить подальшого значного підвищення цін на енергоносії, а тим більше дефіциту енергії в зиму 2023-2024. росії так само вдасться перенаправити значну частину виробництва енергії іншим покупцям; менше з тим, вона матиме значне зниження доходів від викопного палива порівняно з ситуацією до війни в Україні.

Бонус: США спробують заборонити Tik-Tok або примусять продати його некитайській компанії. Вони підштовхуватимуть європейців зробити те саме.

У 2023 році влада США буде роздратована тим, що материнська компанія Tik-Tok, ByteDance, не дотримується попередніх угод щодо захисту генерованих Tik-Tok даних (а також нескінченним потоком відосиків з безглуздими танцями). Конгрес США та адміністрація Байдена або спробують примусити власника продати Tik-Tok, або заборонять його на ринку США. Вони тиснутимуть на європейців, щоб вони приєдналися до них, і це стане новим випробуванням прихильності Європи до політики США щодо Китаю.

Переклад Олег Рудавін