22 квітня: це цікаво знати

22 квітня: це цікаво знати

Руїна одного з нас сьогодні потягне за собою руїну іншого завтра.
Липинський В’ячеслав

Через щоденні проблеми більшість з нас мало замислюється над тим, що ми — невід’ємна частинка навколишнього світу. І від того, наскільки цей світ є чистим і здоровим, залежить і наше благополуччя.

22 квітня — Всесвітній день Землі. Як ми його відзначатимемо — залежить від внутрішньої культури кожного з нас. Можливо, комусь спаде на думку посадити ще одне дерево біля свого будинку або прибрати вулицю, на якій живе. І яка б гарна думка не прийшла вам цього дня — головне, щоб справа, розпочата 22 квітня, продовжувалась і по закінченню цього дня.

За церковним календарем 22 квітня вшановують святих жон-мироносиць: Марію Магдалину, Марію Клеопову, Соломію, Іоанну, Марфу і Марію, Сусанну та інших; праведників Йосипа і Никодима, мученика Євпсихія, мучеників Дисана, Маріана та ін., мученика Вадима.

У давнину у цей день розпочинався вигін худоби в поле. У селян була традиція 22 квітня обходити джерела і проговорювати: «Підземна водиця, відкриваємо тобі шляхи зовнішні». Наші пращури помітили, що можна очікувати сухого літа, якщо до цього дня ще не встановилась стабільна тепла погода.

Іменинниками 22 квітня є:
Антон, Вадим, Овдій.

22 квітня народились:

1870 — Володимир Ульянов (Ленін), політичний діяч, революціонер.
1886 — Євген Сагайдачний, український маляр, декоратор і педагог. Автор численних акварелей з гуцульського життя, залишив по собі велику колекцію народного, зокрема гуцульського, мистецтва.
1899 — Володимир Набоков, видатний російський письменник.
1907 — Євген Козак, український композитор, диригент, педагог. Автор театралізованого концерту «Буковинське весілля», хорових пісень «Вівчарик», «Україно моя», «Думи мої», «Вітер з полонини», «Зелень кленова, вулиці Львова», обробок українських народних пісень, пісень на слова Т.Шевченка.
1939 — Анатолій Михайленко, український письменник, журналіст, видавець. Автор більше 30 книжок художньої прози й публіцистики, зокрема «Оливкова гілка з Рима», «Кленовий лист з Канади», «Пливе мій човен. Запах полину», «Заки море перелечу».

Події 22 квітня:

1838 — Друзі викупили перспективного 24-річного художника Тараса Шевченка з кріпацтва.
1921 — Міська влада Чикаго прийняла рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, які з'являтимуться на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками
1922 — у м. Подєбради (Чехословаччина) відкрита Українська господарська академія (з 1932 р. — Технічно-господарський інститут).
1937 — прийняли ухвалу про Державний герб Української Радянської Соціалістичної Республіки.
1954 — СРСР вступив до ЮНЕСКО.
1969 — У Г'юстоні вперше проведена вдала операція з трансплантації людського ока
1970 – з метою захисту навколишнього середовища проведено першу акцію з ініціативи громадськості США. Пізніше цей день Генеральна Асамблея ООН оголосила Міжнародним днем Матері-Землі.

Сьогодні день народження святкують:

  • Наталя Сумська (1956, Катюжанка, Вишгородський район, Київська область) — українська акторка та телеведуча. Народна артистка України, двічі лауреат премії «Київська пектораль» та Шевченківської премії (2008).
  • Василь Вірастюк (1974, Івано-Франківськ) — український стронгмен, володар титулів «Найсильніша людина України» (2000, 2001, 2002, 2003, 2005) та «Найсильніша людина світу» (2004). Член збірної України, яка виборола титул «Найсильніша нація світу» у 2003 та 2004 роках. Заслужений Майстер спорту України.

«Рідна країна»