22 січня 2016 року Президент Петро Порошенко прибув на Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі

22 січня 2016 року Президент Петро Порошенко прибув на Всесвітній економічний форум у швейцарському Давосі

Власне, п’ятий президент відвідував цей престижний захід щороку. І кожного року не втомлювався акцентувати увагу присутніх на проблемах України та перспективах, які надає співробітництво з нею. А конкретно у 2016-му голова держави не просто поспілкувався у формально-неформальній обстановці з західними лідерами, а ще й провів перемовини з президентом Швейцарії. В ході яких домовився про виділення Україні 200 мільйонів доларів на поповнення наших золотовалютних резервів. Це на додачу до тих 350 мільйонів, які Швейцарія надала Україні раніше.

Є таке прислів’я: «Якщо швейцарський банкір стрибає у віконце, не роздумуй, а стрибай за ним: він знає, що робить». Одна з найуспішніших й, мабуть, найспокійніша країна в Європі та світі досягла свого положення завдяки сумлінній праці та вірній політико-економічній стратегії. В тому числі – знаменитому швейцарському нейтралітету, який не змогли поколивати навіть три великі війни: дві світові й одна холодна. Тому, якщо такі люди вирішують когось підтримати, не сумнівайтесь: це не просто престижно, а ще й вигідно.

Два роки російська пропаганда накачувала європейське суспільство антиукраїнськими тезами. Нас називали «Failed State» та «Білим Сомалі». Вони переконували Європу й Америку не витрачати на нас ані час, ані гроші, а радше повернути нас у «зону впливу» РФ, мовляв, там знають, як навести на наших землях лад. Втім, уся ця брудна кампанія провалилася. В інформаційно-ідеологічному протистоянні на міжнародній арені перемогла Україна. Ну й здоровий глузд, звісно. Дії наших швейцарських партнерів це красномовно підтвердили.

На жаль, разом зі зміною влади в Україні скінчилася й епоха міжнародних перемог. Шостий прези… Тобто, півшостий преЗедент у 2020-му з’їздив за запрошенням на давоський форум, виступив перед порожнім залом, записав собі ще одну примарну заслугу – і на тому все. Сьогодні, якщо іноземні союзники і підтримують нашу країну – то не завдяки, а всупереч діям влади. Деякі впливові держави взагалі зайняли підкреслено антиукраїнську позицію. І хто зна, чи дотягне міжнародна антипутіньска коаліція до повернення патріотів і адекватів до влади в Україні…