26 листопада: це цікаво знати

26 листопада: це цікаво знати

Все можна взяти в чужинця, окрім віри. Віра, взята у чужинця, губить.

Опанас Заливаха

У народі 26 листопада вшановують Іоанна Златоуста, адже з давніх часів відомо, що «на Златоуста все поле пусте». У цей час «всяка зяб зупиняється в рості», тобто земля поринає у сон до весни. У давнину казали: «Ззиває зима на Івана Златоуста свою свиту: хурделицям і заметілям дає наказ – відлиги вгамувати». Іній на деревах у цей день вказував на те, що можна чекати хорошого врожаю. До Іоанна Златоуста зверталися з молитвою про покарання хабарників та брехунів. Казали, що не можна лаятися на Івана, інакше Бог ніколи молитов не почує.

За церковним календарем 26 листопада вшановують святого Іоанна Златоустого, архієпископа Константинопольського; мучеників Антоніна, Никифора і Германа; мученицю Манефу.

Іменинники 26 листопада:

Іван, Герман, Никифор, Антонін.

26 листопада народилися:

1806 – Пилип Морачевський (псевд. – Хвилимон Галузенко) – український письменник, поет-романтик, перекладач. Автор перекладу українською мовою всіх чотирьох Євангелія, «Діяння Апостолів», «Апокаліпсис», «Псалтир». Євангелія в перекладах Морачевського досі використовують під час богослужінь.

1925 – Опанас Заливаха – український живописець, відомий правозахисник- шістдесятник. Лауреат Шевченківської премії за твори останніх років: «ХХ вік», «Мироносиці», «Українська мадонна», «Портрет Василя Стуса», «Портрет Шевченка», «Козака несуть», «Початок». Автор книги «Алла Горська. Червона тінь калини. Листи. Спогади. Статті».

Події 26 листопада:

1890 – у місті Боржомі (Грузія) почався промисловий розлив однойменної мінеральної води.

1901 – у Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету.

1917 – у Києві на засіданні Генерального секретаріату затверджено статут «вільного козацтва», ухвалено створити комісію з охорони краю при Генеральному секретаріатові внутрішніх справ і демобілізаційний комітет.

1968 – сесія Генеральної Асамблеї ООН схвалила Конвенцію про незастосування терміну давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства.

1977 – у Львові відкрито пам’ятник першодрукареві Івану Федорову (скульптори В. Н. Борисенко, В. М. Подольський).

2005 – встановлено День пам’яті жертв голодоморів (четверта субота листопада).

2018 – в Україні введено воєнний стан.

Чи знаєте ви, що:

Про хмарочоси

  1. Безперечним чемпіоном за кількістю різноманітних висотних будівель є Нью-Йорк. Його головні вулиці нагадують ущелини, глибоко врізані між високими, як вежі, будинками. Вони закривають небо, і вгорі видно лише невелику блакитну смужку.
  2. Народилися ці чудові споруди не в Нью-Йорку, а в Чикаго більше 100 років тому. Першим прародичем хмарочосів була будівля страхової спілки. Спочатку вона мала 10 поверхів, пізніше було надбудовано ще два.
  3. Хмарочосами вважаються будівлі не менше 150 метрів у висоту.
  4. На сьогоднішній день найбільшим хмарочосом є Бурдж Халіфа (Вежа Халіфа) в Дубаї (Об’єднані Арабські Емірати). Його висота становить 828 м, а кількість поверхів – 162.
  5. Таке чудо як хмарочос, не стало б можливим без винаходу сталевого каркасу. Збірка сталевого каркасу будівлі – найнебезпечніша і складна частина будівництва. Саме якість і швидкість збірки каркаса визначає, чи буде проект реалізований в строк і в рамках бюджету.
  6. Бурдж Халіфа є енергетично самодостатньою будівлею – хмарочос завжди забезпечений електроенергією завдяки 61-метровій вітровій турбіні та величезній кількості сонячних батарей, що займають 15 000 кв м.
  7. У 2011 році в світі налічувалось близько 2500 будівель висотою понад 150 метрів.