26 вересня: це цікаво знати

26 вересня: це цікаво знати

Щасливим був я двічі: як на сіні
Мене віз батько в присмерки осінні
І як відчув, що в мене в серці є
Те, що належить тільки Україні.
Дмитро Павличко

У дохристиянські часи наші пращури вірили, що 26 вересня Сонце відкликає назад усіх тих птахів, які прилітають до нас навесні. А тому намагалися залишати зерно та крихти хліба у місцях, звідки вони збиралися відлітати, для того, аби птахи підкріплялися на далеку дорогу та не забували у чужій стороні рідного краю.

Що ж до людей, то у цей час вже закінчували відзначати осіннє рівнодення. Після святкового запалення посвіта, його вогонь намагалися підтримувати протягом всієї осені та зими. Жар постійно тримали на припічку. Вважалося , що попелом від посвітнього вогню добре заліковувати рани і якщо його засипати у жлукто, то білизна гарно пратиметься.

За народним календарем 26 вересня – день Корнелія Сотника. Про цей день говорили, що природа вже починає лаштуватися до зимової сплячки. «З Корнелія корінь в землі вже не росте, а мерзне». Також у день Корнелія спостерігали за погодою, бо вірили: «Як Корнелій скаже, так зима покаже». Дощ на Корнелія обіцяв гарний врожай на наступний рік.

За церковним календарем 26 вересня відзначають Передсвято Воздвиження чесного Хреста Господнього та вшановують Пам’ять оновлення (освячення) храму Воскресіння Христового в Єрусалимі; священомученика Корнилія, сотника; мучеників Кронида, Леонтія і Серапіона; мучеників Селевка і Стратоника; мучеників Макровія і Гордіана; священомученика Юліана, пресвітера; мучеників Іллю, Зотика, Лукіана і Валеріана; преподобного Петра в Атрої та великомученицю Кетевані, царицю Кахетинську.

Іменники 26 вересня:

Ілля, Валер’ян, Гордій, Петро, Корнелій.

Ім’я Корнилій перекладається з латинської як «ріг достатку». І хоча священномученик Корнилій страждав від утисків і помер у вигнанні, саме ім’я обіцяє його власнику щасливе життя у достатку, багато вірних друзів та успіхи у всіх починаннях.

26 вересня народились:

1832 – Петро Сокальський – український композитор і фольклорист. Автор опери «Мазепа» (1859), «Майська ніч» (1876), «Облога дубна» (1884), фортепіанних творів, солоспівів, обробок народних пісень.

26 вересня відзначають:

  • Міжнародний день мов.
  • Всесвітній день моря.
  • Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї.

Події 26 вересня:

1919 – війська Нестора Махна прорвали фронт Білої армії та здійснили зухвалий рейд у напрямку Бердянська і Таганрога.

1951 – Бундестаг ФРН проголосував за виплату післявоєнних репарацій євреям/

1960 – Кеннеді і Ніксон провели між собою перші в історії виборів президентів США телевізійні дебати.

1960 – Фідель Кастро виголосив найдовшу в історії ООН промову, тривалістю 4 години і 29 хвилин.

1995 – Україна прийнята до Ради Європи.

2017 — пожежа на складі боєприпасів в Калинівці.

Чи знаєте ви, що:

Усього на Землі близько 6000 мов, з яких 1000 – африканські, 700 – папуаські. На 40 самих поширених світових мовах розмовляє 2/3 населення Землі.

Наріччя мандарин китайської мови – найбільш використовувана мова – на ньому спілкуються понад 885 млн людей. Іспанська займає ІІ місце (332 млн), англійська ІІІ (322 млн), а мова бенгалі – IV (189 млн). Російська знаходиться на VII місці (170 млн).

В ООН лише 6 офіційних мов: англійська, французька, арабська, китайська, російська та іспанська.

У більшості мов світу слово «мама» починається з літери «М»