Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 23.04.2024

1. "Газпром" через повінь закрив десятки газових свердловин.

- Російському «Газпрому» через повінь в Оренбурзькій області довелось закрити понад два десятки газових свердловин, щоб захистити їх від затоплення.

- Зазначається, що місцевому підрозділу російського енергетичного гіганта довелося закрити понад два десятки газових свердловин в Оренбурзькій області, щоб захистити їх від затоплення.

- "За даними компанії, на оренбурзькому нафтогазоконденсатному родовищі видобувається 10 млрд кубометрів газу і 300 тис. тонн нафти й газового конденсату на рік", – йдеться в повідомленні.

2. Експорт з Китаю машин та обладнання (включаючи електро-) до росії у березні 2024 року знизився на 15% до березня минулого року, випливає з даних Головного митного управління КНР.  

- Приблизно на стільки ж скоротився весь експорт КНР до росії у березні.

- Перше з грудня 2022 року скорочення китайського експорту обладнання до росії відображає ефекти вторинних санкцій США, які з грудня можуть вводитися проти банків з третіх країн за допомогу у постачанні до росії певних технологічних товарів.

3. США націлилися на китайські банки, які допомагають росії у війні.

- США розробляють проект санкцій, які загрожують відключити деякі китайські банки від глобальної фінансової системи, що, як сподіваються офіційні особи, припинить комерційну підтримку Пекіном російського військового виробництва.

- Оскільки держсекретар Ентоні Блінкен цього тижня відвідує Китай, питання полягає в тому, чи може ця потужна фінансова загроза підірвати китайсько-російську торгівлю, що дозволяє Москві відновити свою армію після втрат в Україні.

- Останніми тижнями офіційні особи США посилили тиск на Китай, попереджаючи, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських фінансових установ, які сприяють торгівлі товарами як цивільного, так і військового призначення.

4. Країни ЄС погодилися ввести нові санкції проти Ірану, щоб скоротити виробництво безпілотників і ракет.

- Європейський Союз досяг політичної домовленості про посилення санкцій проти Ірану у відповідь на нещодавній обстріл Ізраїлю.

- Санкції спрямовані на обмеження експорту вироблених в ЄС компонентів, які використовуються у виробництві безпілотних літальних апаратів (БПЛА), безпілотників і балістичних ракет.

- Раніше блок створив спеціальний режим для боротьби з безпілотниками іранського виробництва, які країна використовувала для підтримки вторгнення росії в Україну.

- Ця схема також включила в чорний список людей і організації, залучені до іранської програми БПЛА, шляхом заборони на поїздки та заморожування активів.

- Після атаки Тегерана на Ізраїль 13 квітня, ЄС почав працювати над розширеним пакетом санкцій, щоб охопити виробництво ракет і розширити перелік заборонених компонентів, пов’язаних із безпілотниками.

- Це розширення було схвалено в понеділок на зустрічі міністрів закордонних справ у Люксембурзі та набуде чинності найближчими днями, коли політичний консенсус буде втілено в правові акти та офіційно затверджено.

5. Швейцарія заблокувала 13 мільярдів франків (14,2 мільярда доларів) російських активів, що зберігаються в країні, зокрема понад 7 мільярдів франків (7,7 мільярда доларів) у резервах та активах російського Центрального банку.

- У 2023 році швейцарська влада заморозила ще 580 мільйонів франків (637 мільйонів доларів) фінансових активів та ще два об'єкти нерухомості після проведення власного розслідування та докладних роз'яснень банків, повідомив Державний секретаріат з економічних питань (SECO).

- Усього було заморожено 17 об'єктів нерухомості, а також розкішні автомобілі, предмети мистецтва та меблі.

- За даними SECO, загальна вартість приватних активів, заморожених на кінець 2023 року, становить 5,8 мільярда франків (6,4 мільярда доларів).

- Це менше, ніж у 2022 році, і відображає втрати при оцінці. Заморожені активи центрального банку становлять 7,24 мільярда франків (8 мільярдів доларів).

6. Прокуратура німецького Вюрцбурга розпочала дослідчу перевірку щодо виробника будівельних матеріалів Knauf , який оголосив про вихід з росії на тлі повідомлень про участь у відновленні Маріуполя.

- Представник прокуратури сказав, що поки що «первісних підозр щодо співробітників компанії Knauf немає».  

- 22 квітня Knauf оголосила про своє рішення передати російський бізнес місцевому менеджменту на тлі поточних подій.

- У квітні в німецькій передачі Monitor заявили, що будівельні матеріали Knauf використовують на будівництві у Маріуполі.

7. Французька компанія продовжує оснащувати парк VIP-літаків Путіна.

- Французька компанія, що базується в Шатору (Ендр), продовжує, незважаючи на міжнародні санкції, що стосуються Москви, оснащувати бортову електроніку російських літаків.

- Йдеться про найсучаснішу систему, яка керує всією бортовою електронікою з кабіни пілота - від освітлення кабіни до бортової мережі передачі та зв'язку.

- Її інсталює PGA - французька дочірня компанія американської групи Astronics.

- Бізнес із росіянами не лише не припинився з початком повномасштабної війни, а лише розвинувся.

- Компанія заробила від €4 до €5 мільйонів, що відповідає оснащенню семи літаків. Серед літаків суперджети Іл-96 і Сухой 100 - цивільні повітряні судна, призначені для найвищого керівництва.

- Ними користуються зокрема медведєв, шойгу та пєсков, а також деякі інші, разом з керівництвом ФСБ та аж до самого путіна, який має власний Іл-96.

- Щоб обійти санкції, PGA відправляє свої комплекти у контейнерах, заповнених камерами, кабелями та електронним обладнанням до компанії, що має майстерню на старій радянській базі поблизу Єревана.

- Коробки просто відправляють з Єревана до Москви, де на секретному аеродромі системи інсталюють. Це з’ясували завдяки трекерам - пристроям відстеження, які прикріплюються до вантажу.

- Платежі на користь французької фірми PGA проходять через Дубай (Об'єднані Арабські Емірати).

8. Китай придбав нещодавно заборонені чіпи Nvidia в серверах Super Micro, Dell.

- Китайські університети та науково-дослідні інститути отримали чіпи штучного інтелекту Nvidia через посередників, попри те, що минулого року США розширили заборону на продаж таких технологій до Китаю.

- Згідно з тендерними документами, які перевірило агентство, 10 китайських компаній придбали передові чіпи Nvidia, вбудовані в серверні продукти Super Micro Computer Inc, Dell Technologies і тайванської Gigabyte Technology Co Ltd після того, як 17 листопада США розширили ембарго, поширивши його на більшу кількість чіпів і країн, що підпадають під правила ліцензування.

- Зокрема, сервери містили одні з найсучасніших мікросхем Nvidia, згідно з раніше не повідомленими тендерами, проведеними в період з 20 листопада по 28 лютого минулого року.

- Хоча США забороняють Nvidia та її партнерам продавати сучасні чіпи до Китаю, в тому числі через третіх осіб, купівля-продаж цих чіпів не є незаконною в Китаї.

- Виробники серверів заявили, що вони дотримуються чинного законодавства та проведуть подальше розслідування.

9. Великі іноземні компанії продовжують працювати в рф, незважаючи на вторгнення в Україну.

- За даними Київської школи економіки, більш як 1600 компаній продовжують свою діяльність на російському ринку.

- Деякі з них, такі як Philip Morris, Leroy Merlin, PepsiCo, не потрапили під міжнародні санкції, оскільки не прямо сприяють російській військовій машині.

- Навіть попри складну політичну ситуацію та глобальний бойкот бізнесу у зв'язку з агресивною війною проти України, деякі з найбільших міжнародних компаній продовжують свою діяльність у рф. Серед них Leroy Merlin, Philip Morris, PepsiCo, Auchan, Nestle, Alibaba, Unilever, Mondelez і Xiaomi.

- Після початку війни рф проти України багато західних компаній заявили про намір припинити свою діяльність у росії.

- Проте з часом ситуація дещо змінилася: деякі з цих компаній фактично продовжують працювати в рф, а інші, хоча і скоротили свою присутність на російському ринку, не припинили діяльність остаточно.

10. Десятки білоруських компаній ввозять підсанкційні європейські вантажівки до росії.

- Серед популярних автомобільних брендів - Volvo, Scania, Mercedes-Benz, DAF, MAN, Renault.Країною походження вантажівок є Швеція, Бельгія, Нідерланди, Франція, Німеччина, Польща.

- 2023 року з білорусі до росії привезли понад 600 тягачів на 60 млн доларів.

- До трійки головних постачальників увійшли білоруські фірми "Белшинторгсервіс", "Автобай Лізинг" та "НМП Логістик". Вони поділили між собою майже 60% сірого авторинку.

11. Компанії ЄС шукають лазівки для продовження роботи в рф.

- Із червня компаніям ЄС заборонять надавати послуги своїм дочірнім компаніям в рф, що було дозволено раніше.

- Компанії, своєю чергою, шукають шляхи для продовження діяльності в росії.

- Зараз компаніям з ЄС дозволено надавати професійні послуги своїм "дочкам" у росії, при цьому заборонено надавати такі ж послуги іншим компаніям в рф.

- У грудні Європейська комісія оголосила, що цей виняток більше не застосовуватиметься з цього року.

- Замість автоматичного дозволу на послуги своїм "дочкам", починаючи з 20 червня, компанії повинні будуть отримувати дозвіл від національних органів влади на кожен вид послуг, які вони надають в росії.

- Запровадження додаткових обмежень зумовили пошук шляхів для оминання нових правил.

- Деякі компанії збирають переліки усіх послуг для представлення національним урядам плану роботи в рф за правилами, інші ж розглядають варіант роботи поза межами ЄС.

Більше на https://t.me/UA_ONews