27 червня: це цікаво знати

27 червня: це цікаво знати

Тільки сміхом можна беззлобно знищити зло.
Олександр Довженко

27 червня у народі вшановували Мефодія і підмічали, якщо цього дня піде дощ, то йтиме він сім тижнів. Прогнозувати погоду в цей день могла і риба: якщо вона грає в річці – вночі може бути гроза.

За церковним календарем 27 червня вшановують пророка Єлисея; святителя Мефодія, патріарха Константинопольського; благовірного князя Мстислава Хороброго, у святому хрещенні Георгія; преподобного Єлисея Сумського; преподобного Мефодія, ігумена Пешноського.

Іменинники 27 червня:
Єлисей, Мефодій, Мстислав, Георгій.

27 червня народились:

1833 – Владіслав Заремба – український композитор, піаніст і педагог. Автор пісень, фортепіанних п’єс (30 вокальних творів на слова Т. Шевченка), збірок музичної літератури для дітей, обробок українських народних пісень («Де ти бродиш, моя доле» та ін.).

1900 – Олександр Сердюк – український актор театру та кіно, режисер, педагог. Найкращі ролі в українському репертуарі – Сава Чалий («Сава Чалий» І.Карпенко-Карий), Мокій («Мина Мазайло» М.Куліш), Командор («Камінний господар» Л.Українка), Богун, Кобза («Богдан Хмельницький, «Загибель ескадри» О.Корнійчука) та ін. Зіграв у кінофільмах «Коліївщина», «Прометей», «Назар Стодоля», «Запорожець за Дунаєм», «Українські мелодії», «Доля Марини».

27 червня відзначають:

  • Всесвітній день рибальства.
  • День мікро-, малих і середніх підприємств.

Події 27 червня:

1663 – у Ніжині відбулася козацька рада (Чорна рада), на якій гетьманом Лівобережної України було обрано Івана Брюховецького.

1709 – під Полтавою зазнали поразки війська шведського короля Карла XII у бою проти російських військ царя Петра I. Це поклало край намаганням гетьмана Івана Мазепи, котрий виступив союзником шведів, відокремити Україну від Росії. Він змушений був шукати захисту в Туреччині і невдовзі помер у селі Варниці біля Бендер.

1871 – ієна стала новою грошовою одиницею Японії.

1931 – у США винахідник Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого вертольота.

1964 – у Вашингтоні відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку.

Чи знаєте ви що:

Ще в часи Аристотеля було відомо, що риби утворюють різні звуки. Люди можуть чути ці звуки навіть без всяких приладів.

Леонардо да Вінчі пропонував слухати «підводні голоси», приклавши вухо до вертикально опущеного у воду весла. Такий же метод винайшли і до цих пір використовують рибаки побережжя Західної Африки.

Риби чудово чують за допомогою вух, розташованих усередині голови, поряд із мозком.

Друга слухова система риб – це органи бічної лінії тіла, що проходять вздовж, з обох боків. Бічна лінія краще вловлює низькі звуки, внутрішнє вухо – високі.

Риби чують лише близько 25% звуків, що йдуть від людини, 20% пташиних «розмов» і майже не сприймають ультразвукові сигнали дельфінів. Але вони можуть повністю оцінити хоровий спів своїх найближчих сусідів – жаб.