27 квітня: це цікаво знати

27 квітня: це цікаво знати

І від реклами є ліки, але їх не рекламують.
Володимир Кучерук

27 квітня у народі колись називали Мартиновим днем, «лисогоном», або «святом ворон». У цей час лисиці переселяються зі старих нір у нові: «На Мартина на лисиць нападає куряча сліпота», чим користувалися мисливці. У цей день помічають, що ворон купає своїх дітей та відпускає їх на окреме сімейне життя.

Наші пращури помітили, що якщо тепло 27 квітня — у перших числах травня похолодає.

За церковним календарем 27 квітня вшановують святого Мартина сповідника, мучеників Антонія, Іоанна і Євстафія Литовських, мученика Ардаліона, 1000 мучеників Персидських і Азата скопця, Віленську ікону Божої Матері.

Іменинниками 27 квітня є:
Мартин, Остап, Антон, Іван.

Події 27 квітня:

1906 — в Санкт-Петербурзі вийшов перший номер газети «Український вісник».
1992 — рада керівників Міжнародного валютного фонду проголосувала за прийняття України до складу МВФ.
1995 — Верховна Рада України затвердила першу державну нагороду України — орден Богдана Хмельницького.
1995 — день заснування Державного казначейства України.
2010 — незважаючи на неоднозначне сприйняття народом, Верховна Рада України ратифікувала домовленість про продовження перебування Чорноморського флоту РФ в Україні до 2042 в обмін на знижку ціни на газ.

27 квітня народились:

1816 — Олександр Беретті, український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Учасник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).

Чи знаєте ви, що:

Для внутрішнього оформлення Володимирського собору в Києві першим запропонував свої ескізи Михайло Врубель. Проте, його бачення декору храму не було прийнято. І тоді за справу взявся Віктор Васнєцов. Перш ніж взятися за роботу, художник підписав контракт, який зобов'язав його і його помічників виконати завдання протягом двох років з дня підписання договору. Однак, на роботу пішло аж 11 років. За весь цей час Васнєцов розписав понад 2 тисячі квадратних метрів.

Але найвідомішим його творінням стало зображення Богоматері з немовлям у центральній частині вівтаря. Існує легенда, що, коли одного разу вранці Васнєцов увійшов до храму, то на стіні було чітко видно обриси Божої Матері з немовлям. Художник стрімголов кинувся обводити фарбами картину. Пізніше його творіння мистецтвознавці назвали Васнєцовською Божою Матір'ю, бо художник зміг передати в образі Цариці Небесної божественне начало та людські чесноти.

«Рідна країна»