27 листопада: це цікаво знати

27 листопада: це цікаво знати

Розкішний степ... Убогі села...
Це ти, мій краю чарівний?
Мій рідний край такий веселий,
Мій рідний край такий сумний!
Григорій Чупринка

За народним календарем 27 листопада виносили на вулицю їжу для домовика, так просили його уберегти худобу від хвороб взимку. Від цього дня закінчувався час весіль. Починався період прядіння. Дівчата вечорами збиралися в одному будинку, приносили з собою роботу і проводили час за розмовами, жартами. Казали: «У ледачої прялі немає сорочки».

Вважалося, що з Пилипа вовки стають злими, оскільки вони ще не ослабли від голоду, але вже не проти чимось поживитися. Саме тому вовк може напасти на людину або тварину. Тому намагалися триматися подалі від лісів і відкритих місцин.

Спостерігали за прикметами: пішов дощ на Пилипа – можна сподіватися на багатий урожай пшениці.

У християнські часи 27 листопада, на Пилипа, починалися заговини на Різдвяний піст. Увечері цього дня готували смачну обрядову вечерю: борщ, пиріжки, вареники; смажили м’ясо та птицю. За звичаєм, на вечерю у батьківську хату збирався весь рід, а залишки зі столу віддавали бідним людям. І вже зранку 28 числа починали поститися та підмічали погоду, бо ж «Якщо хмарно або сніжно – травень буде негожий».

За церковним календарем 27 листопада вшановують апостола Филипа; преподобного Филипа Ірапського; правовірного царя Юстиніана і царицю Феодору; святого Григорія Паламу, архієпископа Фессалонікійського.

Іменинники 27 листопада:

Григорій, Феодора, Пилип, Устим.

27 листопада народилися:

1863 – Ольга Кобилянська – українська письменниця. Авторка творів «Земля», «Царівна», «Меланхолійний вальс», «В неділю рано зілля копала» та ін.

1879 – Григорій (Грицько) Чупринка – український поет і громадський діяч. Автор збірок лірики «Огнецвіт», «Метеор», «Ураган», Сон-трава», «Білий гарт», поеми «Лицар-Сам».

1926 – Олесь (Олександр) Бердник – український письменник-фантаст, поет, громадський діяч, правозахисник. Член-засновник Української Ґельсінської групи. Автор понад 20 романів і повістей («Поза часом і простором», «Шляхи титанів», «Стріла часу», «Серце Всесвіту», «Хто ти?», «Чаша Амріти», «Покривало Ізіди», «Лабіринт Мінотавра» та ін.).

27 листопада відзначають:

  • День створення Національної Академії Наук України.

Події 27 листопада:

1893 – у Львові відбулася прем’єра п’єси Іван Франка «Украдене щастя». Постановку здійснив Кость Підвисоцький, який і виконав роль Миколи Задорожного. Анну грала Антоніна Осиповичева.

1895 – Альфред Нобель підписав свій заповіт, за яким його майно поступає до фонду Нобелівської премії.

1918 – відбулося перше установче Спільне зібрання Української Академії Наук, на яких президентом Академії було обрано В.Вернадського, секретарем – А.Кримського.

1937 – у віці 73 років «народний патріарх» митрополит Василь (Липківський) розстріляний за вироком «трійки» НКВД.

2004 – Верховна Рада України на позачерговому засіданні визнала результати повторного голосування на виборах Президента 21.11.2004 такими, що не відображають повною мірою волевиявлення народу і є недійсними. За прийняття такого рішення проголосувало 323 депутати.

Чи знаєте ви, що:

Ольга Кобилянська мала прийомну дитину (позашлюбну доньку одного із братів) і коли мала сили, то розповідала чудові казки своїм онукам. Також мала добру пам’ять і могла декламувати твори із «Кобзаря» кілька годин.

– Якщо мали б змогу взяти лише три книги з собою, що б вибрали? – запитали у Ольги Кобилянської.

– Євангеліє, бо воно піклується про душу, Гете, бо він додає розуму, та Шевченка, бо маю завжди пам’ятати, ким я є.

Досить дивною і цікавою є дата народження письменниці. Вона народилася ввечері 26 листопада, але мати дуже містично ставилася до числа 13 (13+13=26), тому записали, що донька народилася 27 листопада.

– Так коли ж ви народилися, Ольго Юліанівно? 25, 26 чи 27 листопада? – запитували у письменниці.

– Як і кожна жінка, я з радістю приймаю вітання всі ці три дні.

Ольга Кобилянська дуже кохала Йосипа Маковея, але той не відповів їй тим же почуттям. За давньою легендою, дівчина, яка знайде едельвейси, буде дуже щасливою і матиме міцну та велику родину. Ольга маленькою дівчиною на крутих схилах назбирала ці квіти, але повір’я так і не справдилося. Та попри все цей гербарій був завжди з нею.