27 травня: це цікаво знати

27 травня: це цікаво знати

Якщо хочеш, щоб у тебе було мало часу – нічого не роби.
Антон Чехов

В давні часи цього дня очікували як закінчення будь-яких холодів: «На Ісидора відійдуть усі сивери (холода)». Але якщо день видавався все-таки холодним, то варто було очікувати такого ж літа: «На Сидора сиверко (північний вітер), і все літо таке».

За церковним календарем 27 травня вшановують мученика Ісидора, блаженного Ісидора, преподобного Микиту, мученика Максима, преподобного Серапіона, святителя Леонтія.

Іменинниками 27 травня є:
Максим, Микита, Сидір, Леонтій.

27 травня народились:

1859 — Панас Саксаганський (Тобілевич), український актор, режисер, драматург і педагог школи М.Кропивницького, корифей українського побутового театру.
«Сцена…— мій кумир, театр — священний храм для мене!» (Панас Саксаганський)

Події 27 травня:
1753 — завершене будівництво Андріївської церкви в Києві.
1821 — заснована Миколаївська астрономічна обсерваторія.
1895 — англійський винахідник Бірт Акрес запатентував кінопроектор.
1921 — Афганістан оголосив про свою незалежність
1930 — Річард Дрю запатентував «прозору целофанову липку стрічку» — скотч. Новинку спочатку використовували для захисту скла автомашини під час фарбування кузова.
1973 — СРСР приєднався до Всесвітньої конвенції з авторського права, ухваленої в Женеві 1952 р.
1977 — затвердили останній варіант державного гімну СРСР, що проіснував до розпаду країни у 1991 році.

Чи знаєте ви, що:

Про грошові забобони

Вважається, що в день зарплати не можна витрачати жодної гривні. Уся сума повинна переночувати вдома.

В Україні гарною прикметою вважалося тримати гроші у руці, коли вперше чуєш голос зозулі. При цьому варто було сказати: «Зозуля кує, в мене гроші є. Нехай так ведуться, щоб не знав, звідки й беруться». Вважалося, що це притягує нові гроші.

У росіян щасливою монетою вважався нерозмінний п’ятак, а в американців – перший зароблений долар. Німці і сьогодні вважають гарною прикметою тримати в кишені або в гаманці зігнуту або продірявлену монету.

У китайців грошовий амулет – три юані, з’єднані через дірочки червоною шовковою стрічечкою. Талісман і гроші варто час від часу ласкаво погладжувати і берегти.

А у Японії вірять, що знайдені гроші – річ небезпечна. Ніхто ніколи не підніме втрачений гаманець (хіба для того, щоб віднести в поліцейський відділок). Японці вважають, що за такий неочікуваний дарунок доля незабаром запитає дуже суворо, забравши щось набагато цінніше.