27 вересня у Харкові пройде День серця

27 вересня у Харкові пройде День серця

Акція, присвячена Всесвітньому дню серця, пройде 27 вересня у Харкові.

Захід пройде в ТРЦ «Караван» (вул. Героїв Праці, 7), на другому поверсі, з 10:00 до 14:00, передають "Спектр новости" з посиланням на city.kharkov.ua.

Ініціаторами акції стали кардіологи ДУ «Національний інститут терапії ім. Л. Т. Малої АМН України».

Як повідомили організатори, у всьому світі проводяться різні заходи, спрямовані на профілактику та контроль серцево-судинних захворювань. Вони допомагають людям усвідомити істину щодо того, як у повсякденному житті підтримувати здоров'я свого серця. Мета цих заходів - надихнути людей підвищити свою повсякденну фізичну активність, слідувати принципам здорового харчування, відмовитися від куріння, контролювати в собі фактори ризику ішемічної хвороби серця та мозкового інсульту. Акція ініціюється кардіологами, але орієнтована вона на все суспільство.

У програмі заходу: зважування і вимірювання росту, розрахунок індексу маси тіла, вимірювання об'єму талії; консультації дієтолога людей з ожирінням; вимірювання артеріального тиску; визначення глюкози в крові, загального холестерину; розповсюдження листівок з рекомендаціями щодо дієті, здорового способу життя; показ ролика, презентації про здоровий спосіб життя, фактори ризику; у разі виявлення гіперхолестеринемії, гіперглікемії, артеріальної гіпертензії і т. д. рекомендації з проходження детального обстеження в умовах спеціалізованих клінік.

Організатори акції - Національна академія медичних наук України, Міністерство охорони здоров'я України, ДУ «Національний інститут терапії ім. Л. Т. Малої АМН України», Асоціація профілактичної медицини та Департамент охорони здоров'я міської ради.

Довідка. Всесвітній день серця (World Heart Day) був організований в 1999 році з ініціативи Всесвітньої федерації серця. Цю акцію підтримали Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), ЮНЕСКО та інші значущі організації. Мета введення цього дня - підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки, яка викликана глобальною епідемією серцево-судинних захворювань у світі, а також ініціювати всеосяжні профілактичні заходи відносно ішемічної хвороби та мозкового інсульту у всіх групах населення. Всесвітній день серця проводиться під девізом «Серце для життя».

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смерті у світі - щорічно від них помирають 17,3 млн чоловік. Факторами ризику серцево-судинних захворювань є: підвищений кров'яний тиск, підвищений рівень холестерину і глюкози в крові, куріння, недостатнє вживання овочів і фруктів, надмірна вага і ожиріння, гіподинамія та ін.