273 день навали. Ракети та тероризм

273 день навали. Ракети та тероризм

1. Тільки вчора міністр оборони засвітив нашу версію запасів ракет в РФ, і вже сьогодні ця цифра зменшилася на цілих 67 одиниць. Здається, не так важливо, скільки їх залишилося, але, коли озвірілий Чахлик, який все ще не помер, готовий використати все, що у нього є, аби викликати проблеми в українській енергомережі, є сенс не тільки порахувати, а й вирахувати, коли запаси вичерпаються.

2. Головне - зрозуміти, що, незважаючи на санкції, виробництво пакет не припинилося. За часи війни це, за приблизними оцінками, 48 Іскандерів, 120 Калібрів і 120 Х-101. Кожна з них - це загроза життю людей, мільйонні втрати нашої інфраструктури та виграний Путіним час для продовження війни. 300 ракет за 9 місяців війни - це багато чи мало? Так, для військової кузні Росії - це мало. Окрім нових, залишилося ще 119 Іскандерів, 229 Калібрів і 132 Х-101. Ще є майже аналог останньої - Х-555/55, які не виробляються і на залишках є 150 шт, є також протикорабельні Онікс, Х-22/32, Х-35, які можна використовувати не тільки за призначенням, але й із певними складнощами - проти цивільної міської інфраструктури. Більше того, фактично необмеженою є кількість С-300/400, які можуть діяти тільки на відносно близькій відстані (бити по Херсону, Миколаєву, Запоріжжю, Харкову та по вже майже знищених містах Донбасу та Херсонщини).

Легко здогадатися, що частина носіїв Калібрів разом з ракетами виконують завдання за межами Чорного моря і не можуть зайти разом із смертоносним вантажем через проливи із Середземного. Частина з них поки що націлена на Європу та Китай, але, як показав досвід з Іскандерами, з 900 використано 829, хоч це і була ("не смешите мои искандеры») головна ракета, яку планувалося скеровувати на європейські столиці.

3. Я - не експерт в енергетиці, тому жодних оцінок, тільки факти. Сьогоднішні обстріли - це атаки на мережі транспортування електроенергії від АЕС та величезних ГЕС та ТЕС. І, навіть, з високим коефіцієнтом збиття 51/67 та 5/5 "Ланцетів", ворогу на деякий час вдалося зупинити енергопостачання в більшості областей. Завтра може бути продовження, на честь 9-місячного "ювілею". Європа, нарешті, зрозуміла всю серйозність ситуації. Виділяються кошти, їде та замовляється нове енергообладнання, але найкраще, що може зробити зараз Захід - це зброя та публічне ембарго. Зброя - останнім часом - переважно ПРО та ППО, але зараз ми отримуємо 3 транспортні гелікоптери з Британії, чергове залізо з Німеччини та Франції. Думаю, значна частина постачань з країн 3-го світу, навіть, коли платить американській платник податків, їде сюди без зайвого публічного розголосу.

4. Європарламент сьогодні переважною більшістю проголосував за резолюцію про визнання РФ спонсором тероризму. Це найдієвіший спосіб закрити сірий "паралельний", як кажуть росіяни, ринок, який дає змогу організувати виробництво чергових Калібрів з Іскандерами. Сьогодні ж очікується ціна відсікання при купівлі російської нафти: буде 60$, при тому, що у бюджеті РФ стоїть ціна прогнозу 71$. Передбачається також заборона на укладення договорів страхування танкерів інших країн на користь росіян, а, нагадаю, не застраховані, вони не можуть, наприклад, проходити проливи (а це не тільки Босфор, а й Ересунд в Балтійському морі, Суец та інші далекосхідні морські шляхи). Захід, який з 2014 року намагався відбутися лише косметичними санкціями, нарешті, почав рахувати чужі гроші, і робить це системно.

5. Серед американської допомоги 150 Хамвеїв і стільки ж великокаліберних кулеметів для збиття безпілотників. Здається, це буде досить вдалою комбінацією, яка знайде застосування безпосередньо налінії фронту. Росіяни вже прибрали звідти більшість літаків, тепер поступово взялися і до «дрібних пташок». Цьому є низка пояснень: великий наліт з початку бойових дій потребує великої кількості запчастин, в тому числі, двигунів; жахливий дефіцит пілотів; наявність сучасного ППО на лінії фронту в українців; віддаленість відносно безпечних аеродромів від поля бою.

В результаті зростає контроль над небом української авіації, а це означає збереження життів наших воїнів і постійний потік металобрухту не ремонт та утилізацію до Росії разом з "вантажем-200" у стрімко зростаючій кількості. Здається, українські війська, таким чином готуюють карткові будиночки, які дуже скоро завалять ворога не тільки під Сватовим, а й на всій лінії від Бахмуту до Кінбурна. Відносне затишшя на фронті - чергове очікування "Буде тобі враже, як Залужний скаже". Чекаємо українських військових у містах Північного Сходу та Півдня нашої країни.

Красовицький щоденно