28 грудня: це цікаво знати

28 грудня: це цікаво знати

«Зимовий день – природи сповідь.
І сніг, як вічність на землі».
Юрій Титов

28 грудня за григоріанським календарем 362 день року. До кінця року залишається 3 дні.

У народі 28 грудня вшановували Стефана і говорили: яка погода цього дня, таким буде і березень. Також вважали, що на Стефана варто вуглини з печі вигорнути на подвір’я – це очистить двір від всілякої нечисті.

За церковним календарем 28 грудня вшановують священномученика Єлевферія, матір його мученицю Анфію та мученицю Кориву, преподобного Павла, святителя Стефана сповідника, преподобного Трифона, мученика Єлевферія, преподобного Парда самітника.

Іменинниками 28 грудня є:

Степан, Трифон, Павло, Сусанна.

28 грудня народились:

1866 — Данило Заболотний, український мікробіолог та епідеміолог, академік. В Одеському медичному інституті організував першу в світі кафедру епідеміології. Засновник Інституту мікробіології та епідеміології (нині Ін-т мікробіології і вірусології НАН України ім. Д.К.Заболотного).

1919 — Володимир Кульчицький, український правознавець. Автор численних досліджень та вузівських підручників з історії держави і права («Історія держави і права України. Академічний курс у 2-х томах», «Юридична науки і освіта в Україні» та ін.).

Чи знаєте ви, що:

Саме 28 грудня в Радянському Союзі було реабілітовано… ялинку. Дослідник київської старовини Анатолій Макаров пише, що після революції і введення нового календаря — з святками почали відбуватися незрозумілі речі. Кияни вперто продовжували святкувати зиму за старим календарем.

Новий рік за новим стилем відзначали тільки в державних установах. Ялинки ставили в оселях на «справжнє Різдво», коли за новим стилем було вже 7 січня і вони стояли, ніби в докір Радянській владі, до 13 січня, що отримало безглузду назву «Старий Новий рік».

Звичайно, люди просто дотримувалися давніх традицій, не маючи на увазі будь-якої політики. Так продовжувалося з року в рік понад десять років, доки у 1928-му ялинку взагалі не заборонили, як явище «буржуазне, контрреволюційне та антирадянське». І знадобилося ще майже десять років для того, щоб її «реабілітували».

28 грудня 1936 року перший секретар ЦККП (б) України Павло Постишев виступив з ініціативою повернення ялинки і відновлення народних новорічних традицій. Щоправда, влада досягла свого. Міщани почали ставити ялинки у ніч на 1 січня. Проте розбирали її все одно після 14-го, коли приходив Старий Новий рік.

«Рідна країна»