29 березня: це цікаво знати

29 березня: це цікаво знати

Якщо влада не може врятувати народ від злиднів, час рятувати країну від влади.
Микола Михальченко

У народі 29 березня, вшановуючи Трофима і Саву, казали: «На Савина сані покинь, а воза придвинь», – селяни перевіряли, чи цілий віз, чи не потрібно його відремонтувати. Водії часто саме в цей день перевіряють свої автомобілі, дотримуючись традиції.

Також підмічали, якщо цього дня тепло, то теплим має бути і продовження весни. Добре, коли сніг тане від сонця, а не від дощу: «Коли весна красними днями зганяє сніг – родиться хліб». Вважали, якщо в цей день розсипати гній на городі чи в полі, то можна забезпечити себе хорошим урожаєм.

Не можна 29 березня їсти хліб після заходу сонця – це до злиднів. Не можна розтоплювати піч і випікати в ній хліб, щоб не накликати біду. Взагалі, розводити вогонь в цей день вкрай небажано.

Також вірили, якщо людина підніме важку сумку, у неї додасться турбот. Також не можна позичати гроші, оскільки, за прикметами, весь рік в боргах ходити будеш. Вірили, що не можна сперечатися з людьми і сваритися, щоб не накликати на себе неприємності

Іменинники 29 березня:

Олександр, Трохим, Юліан, Роман.

29 березня народились:

1841 – Марія Вольвач – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.

1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.

«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть.» (Марійка Підгірянка)

Події 29 березня:
1823 – у Миколаєві розпочалося будівництво першого парового військового корабля «Метеор».

1847 – Лев Толстой почав вести щоденник і продовжував цю справу все життя (загалом написав 13 томів).

1848 – Ніагарський водоспад зупинився на 30 годин – після того, як на річці Ніагара утворилися крижані затори.

1886 – в Атланті американський доктор Джон Пембертон створив «Кока-колу», вважаючи її лікувальним напоєм.

1910 – у Марселі піднявся в повітря перший гідролітак, який може злітати і приземлятися на поверхню води.

1998 – у Португалії відкрито 16-кілометровий міст «Васко да Гама» – перекинутий через річку Тагус. Його будівництво обійшлось в мільярд доларів.

2004 – Ірландія стала першою країною світу, де повністю заборонено куріння в усіх громадських місцях.

Чи знаєте ви, що:

  • У 1827 році відзначався 40-річний ювілей літературної діяльності Ольги Кобилянської. Буковина тоді належала боярській Румунії і, щоб зірвати свято, власті використали смерть якогось чиновника Братіяну та відклали святкування. Телеграфісти, які передавали це повідомлення до Львова, сплутали текст, і з нього вже виходило, що ювілей відкладено через смерть самої письменниці. Ця звістка миттю облетіла всю Україну, і тільки через певний час помилку було спростовано.
  • Коли Уолт Дісней був дитиною, він замучив сову. З того часу він вирішив оживляти тварин у мультиках.
  • Останні слова Ейнштейна померли разом з ним, бо людина, яка за ним доглядала, не розуміла німецької.