3 лютого 2016 року Верховна Рада підтримала фінансову угоду між Україною і Європейським інвестиційним банком

3 лютого 2016 року Верховна Рада підтримала фінансову угоду між Україною і Європейським інвестиційним банком

3 лютого 2016 року Верховна Рада підтримала фінансову угоду між Україною і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) щодо розвитку муніципальної інфраструктури в державі. Ратифікація документу відкрила широку дорогу європейській допомозі у реалізації численних програм розвитку територіальних громад.

Розвиток тих самих громад – тобто міст і селищ нашої великої країни, був одним з магістральних напрямків роботу української влади. І реформа децентралізації, яка дозволила залучати більше коштів платників податків на місцях, і усілякі державні програми з допомоги, і угоди з міжнародними донорами, як-от Європейський інвестбанк – все це працювало на одну-єдину мету: покращити життя українців «знизу». Бо великі реформи й революційні ініціативи з парламентської трибуни – це, звичайно, добре, але пересічний українець живе тут і зараз. Ходить вулицями свого міста. Їздить у трамваях та тролейбусах. Гуляє парками. Водить дітей до дитсадків. Тому й позитивні зміни в його житті повинні починатися з речей приземлених та очевидних. Реформа охорони здоров’я – ніщо, поки немає гідних умов у районній поліклініці. Рідна мова пасує не лише в рідній школі, а ще й у відремонтованій, затишній і добре обладнаній. І, піклуючись про оборону держави, важливо, щоб громадяни розуміли, за що взагалі воюють: за свій дім, свою вулицю, своє спокійне впорядковане життя. І ось тут на допомогу українцям приходили міжнародні структури. Типу ЄІБ. Які щороку вкладали в Україну сотні мільйонів під інфраструктурні проекти. І чия допомога дозволила нам жити, все ж таки, у більш-менш європейській країні.


На жаль, нинішня влада красномовно довела, як вона ставиться до місцевих громад. Які були останні новини на цю тему? Спроба рейдернути Київську міську державну адміністрацію (а як не вийшло – то районні адміністрації). Протидія з боку правлячої партії створенню районних рад. Поступове згортання реформи децентралізації з поверненням частини фінансів до централізованого розподілу в Києві (ми пам’ятаємо цей розподіл з минулих часів, коли громади, як холопи, повинні були випрошувати свої ж гроші в уряду, приносити відкати та клятви у вічній вірності). Тобто, нинішній режим взяв курс на згортання прав населення на місцях та на концентрацію влади (та фінансів, що для цих корупціонерів найголовніше) на Банковій та Грушевського. Що ж – цікаво, хто переможе: народ у власних містах і селах, чи купка шахраїв? Особисто ми ставимо на народ – бо успішний досвід боротьби зі злочинним режимом він вже має.