30 січня 2018 року відбулися перші випробування першої в історії крилатої ракети українського виробництва

30 січня 2018 року відбулися перші випробування першої в історії крилатої ракети українського виробництва

Ракети здатної уражати наземні й морські цілі. Тоді назву нової грізної зброї не озвучили, але тепер ми знаємо, що це був «Нептун». Розробка КБ «Луч» красномовно підтвердила: Україна не втратила свій науково-дослідний потенціал, та здатна конкурувати у сфері ВПК з провідними державами.

Ракету почали розробляти у 2014-му, і поставили «на крило» у рекордні строки (для порівняння: найближчу конкурентку «Нептуна», російську Х-35, почали створювати наприкінці 1970-х, перші випробовування пройшли вже у 90-х, а на озброєння прийняли у нульових). Новина про те, що в Україні тепер є власні ракетні «зуби» неприємно вразила росіян та їхніх спільників. Власне, це була друга прикра звістка для ворогів України: вперше понервувати їх змусили випробування ракети «Вільха», що пройшли приблизно на місяць раніше.

Через декілька місяців, у серпні 2018-го, в ході ще одних стрільб, «Нептун» успішно вразив морську ціль на відстані у 100 кілометрів. Відтоді російський Чорноморський флот більше не здавався таким грізним. Усі ворожі фрегати й корвети перетворилися на великі й не надто спритні потенційні мішені. Та й Керченський міст, широко розпіарений окупантами, виявився під загрозою. Представники країни-агресора спочатку спробували звинуватити Україну в розробці заборонених озброєнь, а коли з цього нічого не вийшло, почали заспокоювати самі себе, називаючи нову українську зброю «застарілою», «неефективною», «не працюючою» тощо. І чим більше заяв подібного штибу виходило у тамішній пропагандистській пресі, тим ясніше ставало: мишебраття дуже, дуже схвильовані.

На жаль, якою б досконалою не була нова зброя – людський фактор усе здатний звести на пси. В даному випадку, фактор тих, хто очолює країну, ну й армію в цілому. Що буде, якщо на чолі воюючої держави встане людина, яка чотири рази ухилялась від повістки, а на вибори йшла під гаслом «Просто припинити стріляти»? На жаль, ми знаємо це на практиці. Ракета «Нептун», яка була «дитиною» зовсім інших часів та інших лідерів, які не боялися давати відсіч ворогові, формально прийнята на озброєння, але поки що взяла участь лише в… параді до Дня Незалежності. Перший дивізіон «Нептунів» обіцяють поставити на чергування на початку цього року. Але, дивлячись, як державне керівництво лишає військових без підвищення зарплат, а бойову техніку без палива, чомусь не надто у це віриться.