30 вересня: це цікаво знати

30 вересня: це цікаво знати

30 вересня відзначається день пам’яті святих Віри, Надії і Любові. Люди у цей день спостерігали за журавлями: якщо вони полетять, то на Покров (14 жовтня) буде мороз, а ні, то зима буде пізньою.

Сьогодні прийнято вітати жінок з іменами Віра, Надія, Любов та Софія. А Церква в цей день згадує історію юних мешканок Риму, що прийняли мученицьку смерть за християнську віру, а тому разом з матір'ю увійшли до числа святих. Перші свідчення про відзначення дня Віри, Надії, Любові та Софії відносяться до VII століття.

Згідно з деякими джерелами, дівчатка Пістіс (Віра), Елпіс (Надія) і Агапе (Любов) — це не реальні особистості, а збірний образ трьох християнських чеснот. Інші дослідники стверджують, що вдова Софія з трьома дітьми дійсно жила у II столітті і змалку виховувала дочок у християнській вірі. Тому дівчатка відкрито відмовилися поклонятися язичницьким богам, за що і були страчені імператором Адріаном.

У народі іменини трьох сестер і їхньої матері перетворилися на день шанування всіх жінок. У цей день не займалися рутинними домашніми справами, а ранок починали з традиційного плачу-оберегу. Як свята Софія плакала за своїми дочками, так і жінки давали волю почуттям і молилися, щоб не довелося насправді проливати сльози за близькими.

У церкві жінки купували три свічки — на честь Віри, Надії і Любові. Одну з них можна було принести додому, щоб потім ще раз разом помолитися про сім'ю і всіх родичів.

У День чотирьох святих не влаштовували гучних гулянь і не проводили церемонії вінчання, але домовлялися про сватання і весілля.

30 вересня народились:

1841 – Михайло Драгоманов – український публіцист, історик, філософ, економіст, літературознавець, фольклорист, громадський діяч. Один з організаторів «Старої громади» у Києві.

30 вересня відзначають:

  • Всеукраїнський День бібліотек.
  • День усиновлення.
  • Міжнародний день перекладача.

Події 30 вересня:

1876 – журнал «Київська старовина» вперше опублікував біографію Григорія Сковороди.

1929 – англійська служба «Бі-бі-сі» уперше провела телетрансляцію.

1944 – засновано агентство Франс Пресс (АФП) – одне з провідних інформаційних агентств світу.

1967 – вперше у космосі відбулася автоматична стиковка кораблів: це були радянські «Космос–186» та «Космос–188».

1990 – на площі біля Республіканського стадіону в Києві відбувся майже 300-тисячний мітинг під гаслом «Ні – новому Союзному договору!», санкціонований президією Київської міської ради.

Чи знаєте ви, що:

«У нашій драгоманівській сім’ї збереглась пам’ять про те, що пращур нашого роду був заволока з Греччини, по національному походженню таки грек; служив він драгоманом при гетьманському уряді, за гетьмана Богдана Хмельницького, в Чигирині. Як звісно, слово «драгоман» і в нашій мові здавен мало значення назви загальної, а не імені власного; слово це по своєму первісному змісту означає – перекладач; можливо, що означало воно взагалі назву якогось урядовця при чужоземній державі, а як і український уряд мав різні взаємини з урядами чужоземними, то й при уряді гетьманському були драгомани – перекладачі або взагалі люди причетні до якоїсь місії, посольства, урядовці для справ дипломатичних. З часом назва ця могла стати й іменем власним, як сталося з прізвищем роду драгоманівського, на зразок Коваль, Коваленко, Ковальчук, Кобзар, Кобзаренко тощо. Прадід наш Стефан Драгоман вже й не був драгоманом, а однак мав це прізвище. Треба зауважити, що цей Стефан Драгоман (як свідчить один актовий документ) підписував своє ймення й прізвище не «Степан Драгомановъ», а «Стефанос Драгоман» і до того – буквами грецькими, лишивши, таким чином, слід своєї родової культури грецької.» (Зі спогадів сестри М.Драгоманова Олени Пчілки)