317 день повномасштабної агресії: Міжнародні відносини. Диванна аналітика

317 день повномасштабної агресії: Міжнародні відносини. Диванна аналітика

1. В очікуванні восьмого засідання «Рамштайну» лідери «антигітлерівської» («антипутінської» звучить гірше чомусь) коаліції сформулювали черговий пакет військової допомоги Україні. Після рішення про надання «Петріотів», яке зняло одне з ключових обмежень в постачаннях, стало зрозуміло, що Захід нарешті визначився з наступним етапом військової підтримки, і нам варто очікувати результатів. Проаналізуємо з погляду диванної аналітики.

 2. Безумовно, що є причини, через які колективний Захід не поспішає. Їх кілька. Спочатку вони просто не вірили у спроможність українців зупинити Росію, однаке вже після звільнення Півночі стало очевидно, що бліцкриг провалився. Потім у багатьох з них були ілюзії, що з Путіним «можна домовитися». Тепер з’явилося усвідомлення, що не тільки не можна, але немає жодного сенсу домовлятися, адже будь-яка домовленість законсервує російський режим і тільки підсилить його перед наступною війною, очікування якої виснажить нашу країну як економічно, так і політично. Далі ми бачили, що багатьом політикам та бізнесменам в Європі на тлі підтримки України населенням не хотілося втрачати потоки брудних грошей зі Сходу. Нарешті, передостаннім аргументом були проблеми в Німеччині, пов‘язані з неможливістю замінити російські енергоносії. Чинний німецький уряд дійсно зробив величезну справу, перекресливши всі надії росіян, які корумпували попередній. Сьогодні рівень постачання газу, нафти, вугілля з Росії до Німеччини - 0%. Це розв‘язало руки Шольцу щодо початку справжніх військових постачань. Саме після його спілкування з Байденом починається нова ера в цих постачаннях - ера ППО та БМП різних типів. Залишилися останні рубежі, на які ще не вийшло військове обладнання, - танки та військова авіація західних зразків.

 3. У новому пакеті від Заходу багато ракет різного типу: як ППО (Петріоти, Хоуки, Си Спарроу), так і фронтові (тут і ракети для «Хаймарсів», і розумні «Екскалібури» для 155-мм артилерії, тут і ті, що зарекомендували себе ще у В‘єтнамі фронтові «Зуні» для літаків та гвинтокрилів). Це можна зрозуміти так: перевага в повітрі на цій війні має нарешті перейти до ЗСУ. Разом з тим, у нових поставках як від Німеччини, так і від США - велика кількість артилерійських снарядів 155 та інших калібрів НАТО і техніка, що закриє питання домінування росіян і в артилерії. Саме російська артилерія досі, при тому, що «Хаймарси» продовжують знищувати склади з БК, кількісно домінує на всіх напрямках фронту. 18 самохідних гаубиць 155-мм (Палладін, яких США напряму ще не постачали), 36 гаубиць 105-мм систем, німецькі, французькі гаубиці - все це скоро отримають ЗСУ. Є термінове постачання 10.000 снарядів з Норвегії (мабуть для того, щоб Україна отримала їх швидко і закрила питання дефіциту на Сході).

 4. Головне у питанні постачання - все-таки прорив у бронетехніці. Ще коли влітку експерти обговорювали можливий наступ українців, йшлося про велику кількість бронемашин, які повинні були не просто перевозити наших військових, а й робити це безпечно. Радянські танки, навіть які пройшли апгрейд у країнах НАТО, звісно ж, виконають своє завдання під час наступу на Півдні, коли прийде час, але без сучасних бронемашин, які перевершують показники російських аналогів, цей наступ може не досягнути бажаних результатів. «Хамвеї» останні кілька місяців поступово також наповнюють пакети постачань, хоч і відчутно менше, ніж потрібно для перевезення особового складу ДО лінії фронту. Та й радянських БМП, що надійшли з країн-колишніх союзників СРСР, дуже мало. Сьогодні ми побачили в нових пакетах допомоги спочатку 10 БМП від французів, потім 40 «Мардерів» від німців, і, нарешті, 50 «Бредлі» від американців. Хай вони і не останнього зразка, але це непереможна, в порівнянні з російською, техніка, яка має сучасне озброєння для знищення і легкої бронетехніки, і танків. Вона вирішить і питання безпеки тих, хто всередині, і питання вогневого придушення ворога. Обсягів озброєння, яке нам передають разом з цими супермашинами, вистачить на місяць активного використання.

Необхідно зрозуміти, що разом з ними американці постачають і сотню звичайних бронетранспортерів, і 55 одиниць техніки, яка витримує мінні удари. Все це - техніка для наступу. Думаю, це означає, що всі рішення ухвалено і питання очищення українських територій - на порядку денному.

 5. Варто також брати до уваги, що такий величезний масив техніки може бути поставлено або протягом півтора-два місяці, або ж з використанням авіації, або вона вже стоїть на складах біля кордонів України. Ми все зрозуміємо, коли почнеться артилерійська активність перед наступом. На жаль, сьогодні росіяни, в день оголошеного ними «припинення вогню» ще більше посилили тиск на захисників Соледара і Бахмута. Здавалося, що вони досягли піку істерики з киданням сотень власних військових на смерть на полях, що ведуть до останнього. Ні, тепер це тисячі бажаючих відвідати концерт Кобзона. Вочевидь, саме тому, скоро на додачу до Кобзона та Жириновського цих бійців розважатиме і 77-річний кінорежисер Микита Міхалков. Підтримуємо його ініціативу.

 6. Кожен крок, що наближає нас до звільнення територій, коштує багато життів українців і те, що сучасна техніка може мінімізувати втрати, - дуже важливо. На жаль, маніакальне бажання будь-якою ціною утримати наші території наводить на думку, що війна закінчиться не звільненням Керчі та Ровеньків. Війна може закінчитися набагато пізніше. Цей етап війни сьогодні отримав характеристику від Олексія Данилова «війна справедливості та відплати».

Красовицький щоденно