"325 день слави ЗСУ. Фронт та тил" - Олександр Красовицький

"325 день слави ЗСУ.  Фронт та тил" - Олександр Красовицький

1. Через тиждень - черговий, восьмий «Рамштайн». Ми вже почули кілька обнадійливих попередніх рішень щодо постачання зброї. США сформулювали «нове бачення» тим, що відкрили можливість не тільки отримати «Петріот» та «Насамс» безпосередньо від Пентагону, а і дозволити іншим країнам або віддати те, що є у них з ППО «американського зразка», або вкласти гроші в постачання від виробника. На жаль, багато з того, що надходить та надійде протягом зими-весни на озброєння для захисту українського неба, могло би захистити життя та об‘єкти інфраструктури від жахливих обстрілів російськими ракетами та іранськими безпілотниками в попередні три місяці. Питання закриття неба може майже цілком вирішитися до середини весни.

2. На додачу до звичайних БТР, в тому числі і радянського зразка, США надають перші 50 «Бредлі», наступальні машини для безпечного перевезення піхоти та ті машини, які призначені для системного знищення ворожих танків. Одночасно зі Сполученими Штатами рішення про передачу Україні легких танків ухвалили й у Франції, і у Німеччині - бронемашини «Мардер», які також більше пристосовані для ведення наступу. Така кількість наступальної зброє не є достатньою навіть для наступу на якійсь окремій ділянці фронту, але може бути частиною системного рішення урядів країн НАТО про підтримку українського наступу навесні.

3. Найбільш активні друзі України Польща та Британія першими підняли питання забезпечення ЗСУ сучасними танками західного зразка. Британці передають ескадрон (12 штук) Челенджерів-2, найбільш важких танків, які є на озброєнні країн НАТО, підштовхуючи американців до майбутньої передачі майже такого ж важкого танку «Абрамс». Поляки, які дуже підтримали Україну передачею великої кількості радянських танків на другому етапі війни, пропонують передачу роти (33?) німецьких танків «Леопард-2». Для цього потрібна згода уряду Німеччини, якої поки що немає. Одночасно з урядовою кризою в Німеччині (пішла у відставку Міністр Оборони), канцлер вимушений буде ухвалити рішення не тільки про дозвіл Польщі на цю акцію, а і на дозвіл іншим європейськім державам, бо саме Леопард-2 є основою танкових військ континентальної Європи (більше 2000 шт). Він не дуже важкий і складний в керуванні. За Польщею вже Фінляндія оголосила про бажання взяти участь у такому постачанні. Думаю, українська дипломатія підтримує контакти і з іншими власниками цього танку. Україна на першому етапі планує створити танкову бригаду з «Леопардів». Паралельно розглядається передача Україні до 200 танків Т-72, модернізованих у Чехії до стандартів НАТО, а це ще дві бойових бригади, «танковий кулак» для початку наступу. Враховуючи період навчання та складну логістику до воюючої країни, яка перебуває під періодичними ракетними ударами, до кінця зими Україна має створити потужну наступальну групу військ.

4. Не варто забувати, що ворог має на озброєнні на території України та поблизу її кордонів більше 1500 танків та 3,5 тисячі бронемашин. Так, значна частина цієї техніки - досить стара. Так, це менше, ніж було знищено на попередніх етапах цієї війни. Так, ворог має набагато складнішу логістику, ніж українці, які можуть використовувати і набагато якісніші дані космічної розвідки, мають «Хаймарси» та ракети «Екскалібур», які дозволяють системно знищувати місця скупчення техніки та склади ворога. У випадку українського наступу вся ця металева зграя почне рух в бік українських військ.

5. Оскільки разом з «великим» ППО, Україна отримує ракети ППО фронтового рівня, американські ракети, які можуть бути використані на радянських пускових установках «Бук», американські ППО попереднього покоління, які прості в експлуатації, типу Хоук (у цьому випадку - від Іспанії), авіаційні ракети «Зуні» для використання штурмовиками. Думаю, Захід, нарешті, вирішив, а в «Рамштайні» повинен офіційно підтвердити, що тепер йтиметься не тільки про захист нашої території і населення, а про звільнення всіх окупованих українських земель.


Операція, яка буде проводитися, не має нічого спільного за складністю з усім, що відбувалося в світі після Другої світової.

Це питання колосальної відповідальності за ухвалені рішення і великої слави тим, хто звільнить нашу територію.

Слава Україні!

Смерть ворогам!