35 років стажу: чому пенсіонери будуть без пенсій

35 років стажу: чому пенсіонери будуть без пенсій

В Україні, якщо парламент підтримає проект пенсійної реформи, вже з наступного року посилять вимоги для отримання мінімальної пенсії. Тим, хто має менше 15 років стажу, доведеться задовольнятися соціальною допомогою замість пенсії.

Що робити українцям, які не встигли заробити потрібного для пенсії в 60 років стажу?

"У законопроекті про пенсійну реформу на 2018-2020 роки передбачено призначення тимчасової соціальної допомоги для тих людей, які першими потрапили в коридор і мають хоча б 15 років стажу. Вони досягли 60 років, їм не вистачає стажу за новими критеріями , але вони будуть мати право отримати тимчасову допомогу – до 63 або до 65 років, а потім вони отримають вже свою звичайну пенсію за віком ", – розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії Лідія Ткаченко.

Ті, хто не напрацював і 15 років стажу, на пенсію взагалі не матимуть права. Вони можуть отримати державну соціальну допомогу. Як зазначає експерт, державна соціальна допомога для осіб, які досягли пенсійного віку, але не набули право на пенсію, зараз призначається з 63 років (на 3 роки пізніше звичайного пенсійного віку), а буде, по законопроекту, з 65 (на 5 років пізніше ).

Як відомо, пенсійну реформу, якою любить хвалитися прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, навряд чи можна вважати перемогою

Про це свідчить витяг з доповіді після парламентських слухань про страхові принципи у пенсійному забезпеченні, який був опублікований в Facebook.

Зокрема, в ньому наголошується, що внаслідок зміни формули розрахунку пенсії не отримають підвищення пенсії 5072,7 тис. пенсіонерів. Для цих понад 5 млн. громадян розмір пенсії після перерахунку зменшиться, тому їм буде встановлена ​​доплата до попереднього розміру пенсії, оскільки законодавство гарантує неможливість зменшення розміру призначеної пенсії.

"Проведення перерахунку не вирішить проблему диспропорцій в розмірах пенсій. Майже у 15% з 5600000. пенсіонерів розмір підвищення не буде досягати 100 гривень, не є адекватним осучасненням пенсій в нинішніх умовах. При цьому 5 млн. пенсіонерів (майже 42%) взагалі не отримають підвищення пенсій ", - йдеться у висновку експертів.

Також наголошується, що уряд підвищує пенсійний вік, маскуючи це підвищенням на 10 років страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком.

Уряд передбачає в 2018 році збільшити на 10 років (з 15 до 25 років) страховий стаж, що дає право на призначення пенсії за віком. При цьому вимоги до стажу будуть збільшуватися щорічно на один рік протягом 10 років. У 2028 році стаж буде збільшено ще на 10 років в порівнянні з діючими умовами він підвищиться в середньому на 20 років (з 15 до 35 років).

Вік виходу на пенсію буде залежати від наявного страхового стажу.

Так, пенсія за віком у 2018 році призначатися особам, які досягли 60 років, за умови наявності страхового стажу 25 років, а 2028 року щоб отримати пенсію за віком, треба буде мати 35 років страхового стажу.

У 2018 році пенсія за віком призначатиметься в 63 роки чоловікам і жінкам, при наявності страхового стажу 15 років. Кожні 12 місяців вимогу до страхового стажу збільшуватися на один рік, і в 2028 році для отримання пенсії за віком необхідно буде 25 років страхового стажу.

Починаючи з 1 січня 2019 року, особам, які будуть мати страховий стаж 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років. Особи, які не матимуть страховий стаж загальною тривалістю 15 років, після досягнення 65 років мають право на призначення державної соціальної допомоги по сукупним доходом сім'ї.

У наступні роки на пенсію претендуватимуть покоління, які вийшли на ринок праці після 1990 року, багато хто з яких тривалий час не працювали або працювали / працюють в тіньовому секторі економіки або за кордоном, і більшість з них не зможуть вийти на пенсію в 60 років, тому для таких осіб вводиться приховане підвищення пенсійного віку.

За прогнозними розрахунками Міністерства соціальної політики України, новопризначені пенсійні виплати в 2018 році отримають лише 191,2 тис. Осіб (з урахуванням збільшення страхового стажу для призначення пенсії), що на 88,5 тис. Чоловік менше (близько 30%), ніж за умовами, що діють в даний час. При цьому середній розмір новопризначеної пенсійної виплати становитиме 2083,92 гривні.

Як прогнозує Кабінет Міністрів України, в 2018 році вийдуть на пенсію 70% осіб, які досягли 60 років, в 2028 році - 55% таких осіб, 40% осіб, які досягли 63 років, і 5% осіб, які досягли 65 років.

Занепокоєння експертів викликає також те, що, крім підвищення вимог до страхового стажу для обчислення розмірів пенсій в наступні роки пропонується "заморозити" показник середньої заробітної плати на рівні 3764,40 гривні.