7 липня: це цікаво знати

7 липня: це цікаво знати

«Це не чудо, це чад, мені страшно такого кохання.
Чорна магія ночі, скажи мені голосом рік —
Ця тривога, ця ніжність,
Незатьмарений рай без вигнання,
Заворожене щастя, — чи буває таке навік?..»
Ліна Костенко

7 липня ми відзначаємо свято Івана Купала. У давніх українців Купало був богом земних плодів, якому в жертву приносили хліб – головний плід землі. Свято Купало було одним з найяскравіших молодіжних свят. В основі всіх обрядів було вшанування Води і Сонця – богині Дани та бога світла Ора, союз яких дає життя всьому живому на землі. І тому цей день був насамперед святом кохання.

Дівчата причаровували хлопців – пускаючи на воду вінки та спостерігаючи, до якого берега вони пристануть, туди й заміж піде. Хлопці ж стежили за ворожінням і виловлювали вінки своїх коханих. Також для закоханих вважалося гарною прикметою, якщо вони, перестрибуючи через купальське вогнище, не роз’єднували рук, а особливою святістю вважалася зустріч на світанку.

За церковним календарем 7 липня відзначають народження пророка, предтечі та хрестителя Господнього Іоанна, а також вшановують преподобного Антонія Димського, праведних отроків Якова та Івана Менюзьких, сім братів мучеників Орентія, Фарнакія, Ероса, Фірмова, Фірмина, Киріака і Лонгина.

Іменинниками 7 липня є:

Іван, Петро, Яків і Логвин.

7 липня відзначаємо:

  • День працівника природно-заповідної справи

7 липня народились:

1886 — Іван Крип'якевич, український історик, автор ряду наукових досліджень про українську козацьку державність та діяльність Богдана Хмельницького, підручників з історії України. Інститут українознавства НАН України носить ім'я І.П.Крип'якевича.

1921 — Петро Яцик, канадський підприємець українського походження, меценат. Серед найголовніших проектів профінансованих П.Яциком –Український науковий інститут Гарвардського університету, Канадський інститут українських студій, «Енциклопедії українознавства», Міжнародний конкурс знавців української мови.

Події 7 липня:

1659 — козацькі загони на чолі з Іваном Виговським розбили московське військо під Конотопом.
1709 — шведський король Карл XII під час бойової вилазки під Полтавою отримав вогнестрільне поранення в ногу.
1881 — у «Журналі для дітей» (Рим) уперше надрукована казка «Піноккіо». У нас Піноккіо назвали Буратіно.
1923 — у Празі відкрито Український педагогічний інститут імені Драгоманова.
1940 — у Львові відкрито Літературно-меморіальний музей Івана Франка.
1941 — у ході Другої світової війни розпочалася оборона Києва.
1987 — у Чорнобилі розпочався судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, котрих звинуватили у вибуху на станції за рік перед тим.
1989 — в Сімферополі почалася видаватися газета кримськотатарською мовою.
2009 — поховали короля поп-музики Майкла Джексона.

Чи знаєте ви, що:

Нещодавно вчені, провівши відповідні експерименти, з’ясували, що одруження корисне як для психічного здоров’я, так і для фізичного. Причому, з плином часу ця користь тільки збільшується, говорять вони. І, згідно з даними статистики, одружені люди живуть значно довше.

Як правило, в одружених чоловіків міцніше фізичне здоров’я, а у жінок, навпаки – психіка. Це пояснюється тим, що для більшості представниць прекрасної статі дуже важливими є сімейні відносини, адже стабільне родинне життя створює набагато меншу кількість причин, що породжують стреси і хвилювання.

Також під час даного дослідження з’ясувалося, що розлучення може зробити великий руйнівний вплив на здоров’я, а численні зв’язки навіть можуть призвести до передчасної смерті.

«Рідна країна»