"ЗВОРОТНІЙ ВІДЛІК ТРАМПА: ЧОРНИЙ ЛЕБІДЬ ЕКОНОМІКИ" - Олег Пономар

"ЗВОРОТНІЙ ВІДЛІК ТРАМПА: ЧОРНИЙ ЛЕБІДЬ ЕКОНОМІКИ" - Олег Пономар

Коли Дональд Трамп прийшов у Білий Дім у січні 2017 року, що він зробив найперше? Він не вигадував велосипеда — він повторив те, що зробив Рейґан, аби отримати зростання економіки ("рейґаноміку") — він зменшив податки на великий і дуже великий бізнес. Трамп знав, що це найпростіший спосіб.

Але. Циклічність ринкової економіки ніхто не скасовував. Бульбашку можна швидко надути, ба так само швидко й голосно вона лусне. Після будь якого швидкого перегрівання обов'язково прийде охолодження. Але Трампові це не важливо. Йому було важливо аби листопадові вибори до Конґресу пройшли на зростальному тренді. Не програти вибори — і можна більш менш спокійно дожити до 2020 року. Але.

Трамп гучно програв вибори. Наскільки ж слабким був його запас, якщо навіть це не спрацювало. А наскільки боліснішою була би його поразка, якби не було цього буму в економіці.

Після поразки на листопадових виборах очікувано й прогнозовано прилетів чорний лебідь економіки.

Від сьогодні Федеральна Резервна Система підняла відсоткову планку — до 2,5% річних. Бо треба рятувати перегріту економіку. Ось що сказав Алан Ґрінспен, попередній голова ФРС, вчора: найтриваліший з 1960-х років період зростання фондового ринку США завершився, а можливий відскок акцій треба розглядати як останню можливість врятуватись втечею.

Реакція останніх днів, коли фінансові майданчики втратили $4,400,000,000,000 капіталізації і вперше після 2008 року ризикують завершити рік у мінусі за всіма індексами, показує, що "бичий" ринок завершився, сказав Ґрінспен.

Ось так. Чудес не буває. Економіка — це точна наука. Це не московські гроші відмивати.

І ще. Багато американців ігнорували #Рашаґейт бо холодильник був повним, і щодва тижні справно приходила зарплата. Але щойно почнеться спад (а він вже почався), то ці американці почнуть рвати Трампа з потроєною енергією.

Не випадково вчора опублікували соцопитування, де видно, що 71% всіх американців, незалежно від партійних вподобань, вже вважають, що чинному президентові можна висунути звинувачення (хоча конституція прямо про це не каже).

Чудес не буває.

Олег Пономар