8 липня: це цікаво знати

8 липня: це цікаво знати

Велика простота – найвища досконалість.
Богдан-Ігор Антонич

За народним календарем 8 липня – день святих Петра і Февронії. У народі цих святих вшановувалися як покровителів подружньої любові та щастя, охоронців сімейного вогнища. Саме цим святим прийнято молиться про сімейне благополуччя.

У давнину від цього дня починали відраховувати спекотні дні, тобто протягом наступних 40 днів буде стояти дуже спекотна погода. Після цього почнеться осінь. Є багато прикмет, пов’язаних з цим днем – вважається, купець, котрий відпрацював в крамниці весь день на пару зі своєю дружиною, матиме достаток у сім’ї. Є прикмети і господарські – якщо свині і миші починають їсти сіно – покіс буде поганий.

За церковним календарем 8 липня вшановують преподобну мученицю Февронію, діву; благовірного князя Петра і княгиню Февронію, муромських чудотворців.

Іменинники 8 липня:

Василь, Денис, Єфросинія, Костянтин, Никон, Микола, Петро, Прокіп, Семен, Февронія, Федір, Феодора.

8 липня народились:

1900 – Юрій Смолич – український письменник. Один з основоположників фантастичної прози в українській літературі («Останній Ейджевуд»). Автор трилогії «Наші тайни», «Дитинство» і «Вісімнадцятилітні», дилогії «Мир хатам, війна палацам» і «Реве та стогне Дніпр широкий».

8 липня відзначають:

  • День родини.

Події 8 липня:

1796 – видано перший паспорт громадянина США.

1918 – створено Державний сенат Української держави – вищу судову інституцію.

1944 – в Радянському Союзі введено звання «Матір-героїня» і податок на бездітність.

1989 – помер Платон Майборода, український радянський композитор, народний артист УРСР (з 1968 року), лауреат Державної премії УРСР імені Т. Шевченка (1962), народний артист СРСР (з 1979 року). Автор численних пісень і хорів, обробок народних пісень, а також ліричних пісень – в тому числі «Рушничок», «Якщо ти любиш», «Ми підем, де трави похилі», «Київський вальс».

Чи знаєте ви, що:

8 липня – ще один день закоханих

Після Івана Купала у християн є ще один «День закоханих» – День Святих Петра та Февронії, яких вшановують 8 липня. Хоча це свято є, швидше, святом кохання у шлюбі.

Романтична історія кохання цього подружжя докладно змальована автором XVI ст. Єрмолаєм-Еразмом в «Повісті про Петра та Февронію», що була написана невдовзі після канонізації подружжя.

Там розповідається історія кохання муромського князя до селянки, які жили щасливо на межі XII та XIII ст. Померли вони в один день, заповідаючи поховати себе в одній, заздалегідь приготованій, домовині. І хоча люди декілька разів ховали їх окремо, їхні тіла щоразу чудесною силою опинялися разом.

День Святих Петра та Февронії відзначається не так романтично, як це роблять у Західній Європі 14 лютого. Цього дня в православній традиції не прийнято робити подарунки в формі сердець або проводити вечори при свічках.

Православні у цей день моляться в храмах. У своїх молитвах молоді люди просять Бога про велику любов, а представники старшого покоління – про сімейну згоду. Вважається також, що святі Петро і Февронія благословляють тих, хто укладає шлюб.

У жіночому монастирі Мурома досі зберігаються мощі «святих благовірних князів Петра і Февронії, які допомагають зміцнювати шлюб та зберігати сім’ю».