Інгредієнти для приготування млинців без яєць:
- Борошно пшеничне вищий гатунок - 1 стакан
- Молоко - 1,5 склянки
- Вода - 0,5 склянки
- Сіль - 1/2 ч.ложка
- Цукор - 1 ст. ложка
- Сода харчова - щіпка
- Лимонна кислота - 1/4 ч.ложки
- Олія рослинна рафінована - 2-3 ст.ложки
- Масло - для змазування млинців
Приготування млинців без яєць:
У чому секрет млинцевого тіста без грудочок? У правильній послідовності приготування. Найпоширеніша помилка початківців кулінарів: всипати відразу все борошно в покладену за рецептом рідина (або навпаки) і намагатися розбити грудочки. Щоб тісто вийшло однорідне змішуємо 1/4 визначеного за рецептом молока зі всієї борошном. Вийде дуже густе тісто, в якому просто розбити всі грудочки.
Коли тісто стане зовсім однорідним поступово підливайте залишилися рідкі інгредієнти (молоко і воду), додайте сіль, цукор, соду і лимонну кислоту, столову ложку рослинної олії. Збийте тісто віночком або міксером.Важливо! Всі знають, що млинці не завжди знімаються зі сковороди: то вони прилипають, то рвуться, загалом, ведуть себе потворно. Вся справа в сковороді і кількості цукру. Якщо на вказане в рецепті кількість інгредієнтів покласти більше столової ложки цукру отримаєте як раз описаний ефект. Якщо у вас не ідеальна сковорода, і особливою майстерністю в перевертанні млинців ви похвалитися поки не можете, то цукор можна не додавати. Смак солодких млинців компенсує начинка, а з несолодкої начинкою відсутність цукру буде взагалі непомітно.
Навіщо додавати соду? Дуже просто: не буде соди, не буде дірочок. З содою млинці виходять дірчасті і мереживні. Якщо хочете, щоб млинці були щільні і добре тримали начинку, то соду можна не додавати (і лимонну кислоту теж).
Готове млинцеве тісто має вийти однорідне і досить рідке, не прилипати до ложки і добре з неї стікати.
На який сковороді можна пекти млинці? В принципі, при достатньому досвіді і вправності на будь-який: хоч на чавунній, хоч на сталевий. Класичний варіант - маленька чавунна сковорода знайдеться не в кожного. На тефлоновій сковороді пекти млинці одне задоволення: ні надривів, ні прилипаний, тільки ідеальні чудові млинці.
Масло краще взяти рослинне або будь-які тваринні жири очищені. У вершковому і маргарині багато білкових речовин і води, тому вони не годяться для випічки млинців, гарантовано будуть чадити і диміти. Є ще один варіант - топлене масло. Млинці на топленому маслі виходять дивовижно смачні. Однак деякі його вважають занадто жирним.
Скільки масло наливати на сковороду? Зовсім трохи, досить змастити її поверхню. Саме тому багато використовують з цією метою шматочки сала на вилці, китиці і т.п.
Якщо ви випікаєте млинці на сковороді з тефлоновим покриттям, і в тісто вже додали рослинне масло, то на сковороду його можна взагалі не лити, лише в перший раз трохи змастити поверхню. Тільки одне але: у млинця, спеченого без масла, поверхня рівна і однорідна; з маслом - візерункове і більш красива.
Отже, розігріли сковороду, змастили маслом. Тепер потрібно налити тісто. Тісто потрібно розлити по поверхні сковороди шаром не більше 1-2 мм. Перший раз наберіть повний ополоник і лийте в центр сковороди або трохи зверху, нахиляючи сковороду, щоб все дно було накрите. Зробити це потрібно швидко. Помітили скільки тіста залишилося в половнике? Далі буде простіше. Просто черпайте потрібну кількість.
Як тільки на краях млинчиків з'явиться скориночка, а вся поверхня стане дырчатая, без рідкого тіста - можна перевертати.
Якщо все зробили правильно, то млинці повинні знімати без проблем: поддели край, підсунули лопатку і перевернули. Важливо! Не намагайтеся перевернути млинець, поки не ньому є непропеченные місця - порветься. Потім кілька секунд випікаємо з іншого боку і все, блін готовий. Перший млинець краще спробувати: раптом захочеться додати сіль або цукор забули покласти.
Знімайте блін, кладіть на тарілку і змазувати поверхню вершковим маслом.
Масло краще взяти рослинне або будь-які тваринні жири очищені. У вершковому і маргарині багато білкових речовин і води, тому вони не годяться для випічки млинців, гарантовано будуть чадити і диміти. Є ще один варіант - топлене масло. Млинці на топленому маслі виходять дивовижно смачні. Однак деякі його вважають занадто жирним.
Скільки масло наливати на сковороду? Зовсім трохи, досить змастити її поверхню. Саме тому багато використовують з цією метою шматочки сала на вилці, китиці і т.п.
Якщо ви випікаєте млинці на сковороді з тефлоновим покриттям, і в тісто вже додали рослинне масло, то на сковороду його можна взагалі не лити, лише в перший раз трохи змастити поверхню. Тільки одне але: у млинця, спеченого без масла, поверхня рівна і однорідна; з маслом - візерункове і більш красива.
Отже, розігріли сковороду, змастили маслом. Тепер потрібно налити тісто. Тісто потрібно розлити по поверхні сковороди шаром не більше 1-2 мм. Перший раз наберіть повний ополоник і лийте в центр сковороди або трохи зверху, нахиляючи сковороду, щоб все дно було накрите. Зробити це потрібно швидко. Помітили скільки тіста залишилося в половнике? Далі буде простіше. Просто черпайте потрібну кількість.
Як тільки на краях млинчиків з'явиться скориночка, а вся поверхня стане дырчатая, без рідкого тіста - можна перевертати.
Якщо все зробили правильно, то млинці повинні знімати без проблем: поддели край, підсунули лопатку і перевернули. Важливо! Не намагайтеся перевернути млинець, поки не ньому є непропеченные місця - порветься. Потім кілька секунд випікаємо з іншого боку і все, блін готовий. Перший млинець краще спробувати: раптом захочеться додати сіль або цукор забули покласти.
Знімайте блін, кладіть на тарілку і змазувати поверхню вершковим маслом.
Млинці без яєць, як і всі інші, краще їсти гарячими. З чим? Та з чим завгодно, наприклад, зі збитими вершками і фруктами, зі згущеним молоком, джемом, м'ясом, паштетом, грибами, сметаною.
Приємного апетиту!Поради:
– Млинці без яєць можна приготувати на будь борошні, наприклад, пшеничної, гречаної, рисової.
– Млинці без начинки можна заморозити "про запас" і швиденько розморозити в мікрохвильовці в разі необхідності. Однак, свіжі млинці смачніше.