"Абсолютно мало цікаво чим закінчився саміт в Саудівській Аравії..." - Джон Сміт

"Абсолютно мало цікаво чим закінчився саміт в Саудівській Аравії..." - Джон Сміт

Всі ці країни т.зв. "Глобального Півдня" надто строкаті, надто на різних рівнях прав людей, демократії і розвитку моральних цінностей (через що вони і не є країнами Заходу), щоб чекати від них підтримки далекої України.

Але абсолютно правильна ідея провести саміт в Саудівський Аравії.

І хоча незрозуміло, в якому статусі очолює делегацію начальник скрєпок, який вважає себе "віце-президентом", але Саудівська Аравія це нафта.

Ми очевидно збираємося топити нафто-танкери, що йдуть із портів РФ. А це - удар по світових цінах на нафту. А отже це одразу потягне негативи всередині наших ключових країн-союзників, навіть таких як США, де населення дуже гостро реагує на зростання цін на бензин на три копійки.

Саме тому долю ринку сосії ми маємо передати Суддівській Аравії. Треба скоординуватися з конкурентом рф, що ми топимо її кораблі, а саудити нарощують темпи видобування, які випадуть, щоб не допустити росту цін. Win-win.

У 2020 році принц Салман уже провернув доволі хижу спецоперацію проти РФ, коли він теж різко наростив видобуток, в результаті чого віджав у блатних, але тупих гопників долю ринку нафти. В 2022 році Україна зуміла домовитися з Заходом, конкретно Європою, про ембарго на російську нафту. Росія фанфаронилася, що переорієнтується на країни Азії і це з їх подачі повторювали купа тупих експертів. Але ще тоді було ясно: за рахунок Азії не вдастся перекрити втрачений дохід з багатющого ринку ЄС, а от те, що це призведе до нової торгової війни уже з Близькосхідними гравцями - це як два пальці.

Так що цей саміт не приведе до консенсусу серед країн "глобального півдня". Хоча як жест тильною стороною долоні по хлєбалу орків з їх "самітом країн Африки з путіним" - прекрасно. Але наш саміт з ключовими (колись) союзниками РФ можна використати як інструмент по ослабленню макак.

Те, що Україна вирішила організувати все через Салмана, який після вбивства журналіста в Туреччині став токсичним мракобісом для світу, це правильно. З диктаторами треба як з психами - ласкою. Крім того для таких самих диктаторів все проводиться не через ООН, чи якийсь підконтрольний Заходу майданчик, а як би окремий світовий центр тяжіння

непідконтрольний США зате близький країнам "глобального півдня". Тут ми правильно для них граємо.

І окремо добре, що очолює дипломатичні зусилля саме Україна, а не просить США за нас порєшать.

Рашку треба розірвати. Ми її поранили і тепер на неї треба спустити всіх вовків і шакалів. І найсмішніше - це будуть її колишні друзі.