"АМЕРИКА ЗНОВУ ПОПЕРЕДУ ПЛАНЕТИ ВСІЄЇ, КОЛИ Ж УКРАЇНА РОЗКОНСЕРВУЄ СВОЮ ДРЕМУЧУ ВІДСТАЛІСТЬ?"

"АМЕРИКА ЗНОВУ ПОПЕРЕДУ ПЛАНЕТИ ВСІЄЇ, КОЛИ Ж УКРАЇНА РОЗКОНСЕРВУЄ СВОЮ ДРЕМУЧУ ВІДСТАЛІСТЬ?"

Отже, вчора найбільша фондова біржа світу «Nasdaq» (Вашингтон) оголосила про запуск сервісу для зберігання крипто валют. Тобто відкриває криптовалютний підрозділ, який пропонуватиме своїм клієнтам послуги зі зберігання цифрових активів та інструменти для забезпечення безпеки криптокомпаній. Передбачається, що сервіс відкриється до кінця другого кварталу 2023 року. А для початку «Nasdaq Digital Assets» пропонуватиме послуги зі зберігання тільки BTC та ETH хедж-фондам.

До речі, ще у далекому 1994 році я був у Вашингтоні на біржі «Nasdaq» і, відверто кажучи, тоді був просто вражений усім побаченим і що довелося дізнатися про біржову торгівлю на фондовому ринку США. І було з чим порівнювати, оскільки з 1992 року я був акціонером Української фондової біржі.

     Скільки було тоді сподівань на стрімкий та ефективний розвиток українського фондового ринку! Тим більше, що після завершення масової приватизації, Україна опинилася у світових лідерах за кількістю акціонерів – понад 20 млн українців стали власниками простих іменних акцій! Була створена Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку, зареєстровано в Україні 11(!) фондових бірж.

     Та не так сталося, як гадалося. Вже давно фондовий ринок у нас просто вбитий.

     Ось чому Програма структурної реформи українських ринків капіталу та крипторинку має увійти до першої десятки загальнонаціональних пріоритетів. Нагадаю, сумарний обсяг торгів акціями на двох провідних українських фондових біржах не дотягнув навіть до 1% ВВП країни, а в США – це близько 400%.

     Що скажете з цього приводу, друзі?

Александр Гончаров