Атака на Харків: як росіяни проводять дезінформаційну кампанію

Атака на Харків: як росіяни проводять дезінформаційну кампанію

Вислови російських діячів про необхідність руйнування та виведення населення Харкова були супроводжені постійним потоком схожих повідомлень у соціальних мережах.

З початку 2024 року помітні ознаки організованої кампанії по заповненню онлайн-простору тривожними дописами, що проштовхують ідею про те, що Харків незабаром нібито стане непридатним для проживання.

Вплив соціальних мереж на інформаційну атаку росії проти Харкова надто важливий. Платформи, такі як Telegram, TikTok і Х (раніше відомий як Twitter) служать майданчиками для ретельно спланованої російської пропаганди. Групи облікових записів, пов’язаних з Кремлем, інтенсивно просувають ключові пропагандистські меседжі на цю тему. Серед них – твердження про безнадійність військової ситуації в Україні, нездатність української держави захистити своїх громадян та ймовірність того, що Харків спіткає така ж доля, як Маріуполь.

Російська інформаційна атака також виражається через поширення фальшивих заяв, які приписуються українським владним органам. Наприклад, облікові записи з росії розповсюджували дезінформацію про те, що український уряд нібито закликає мешканців Харкова негайно залишити місто, щоб уникнути обгортання російськими військами. Також поширювались фейкові звіти від українських органів про те, що Харків перебуває на межі гуманітарного кризи.

Ці фейки зазвичай виглядають переконливо і майже не відрізняються від офіційних комунікацій українського уряду. Вони навіть супроводжуються детальною інформацією про “безпечні маршрути евакуації”. Як наслідок, багато мешканців Харкова піддаються цій дезінформації і без відома стають спільниками у поширенні російських фейків.

Крім того, пропагандисти використовують реальні новини та спотворюють їх, щоб ввести громадськість в оману і спровокувати паніку. Наприклад, серію запланованих евакуацій з певних населених пунктів уздовж лінії фронту вони описували як повноцінну евакуацію цілих районів Харківської області.

Окрім підробок оголошень уряду та умисних спотворень, пропагандисти також активно поширюють відео. В одному з них йшлося, що Харків нібито покидають тисячі автомобілів. Однак пізніше з’ясувалося, що це – архівне відео з початку вторгнення навесні 2022 року.