Бабусині рецепти: "Човлент по-закарпатськи"

Бабусині рецепти: "Човлент по-закарпатськи"

У цієї страви є своя історія. Запозичене воно з єврейської кухні. Як відомо, євреї по суботах не працюють. А їсти хочеться і в суботу. Так ось, щоб на суботній обід у них було гаряче блюдо, і було придумано таке блюдо як човлент, якому потрібно довгий час настоятися в печі.

Євреї готували човлент на свій шабат. Тобто в день, коли їм забороняється працювати, виконувати навіть найлегшу роботу. Квасоля і перлова крупа – це продукти, що вимагають довгого, терплячого приготування. Євреї закладали компоненти човлента в горщик в п’ятницю, страва готувалася всю ніч, піч згасала й повільно втрачала температуру. Коли господарі в суботу поверталися після молитви з синагоги – човлент вже був готовий і був все ще теплим.

Згодом рецепт злегка змінився, квасоля і крупа не закладаються в горщики сирими – але ж саме через них це блюдо довго готувалося. Рецепт приготування човлент по-закарпатськи дуже легкий і особливих кулінарних навичок від господині на кухні не потрібно. Тому, не бійтеся і беремося за підготовку! Розповідаємо, як приготувати човлент по-закарпатськи.

Складові:

М’ясо – 400 Грам (яловичина, свинина)
Квасоля – 2/3 Склянки
Перловка – 2/3 Склянки
Цибуля – 1 Штука
Морква – 1 Штука
Паприка солодка мелена – 1 Ст. ложка
Томатна паста – 1 ст. ложка
Часник – 1-2 зубчики
Сіль – 1 Чайна ложка
Перець чорний мелений – 2-3 пучок
Зелень петрушки – 20 Грам
Рослинна олія – ​​4-5 ст. ложок

1. Квасолю замочити на ніч у холодній воді. Вранці промити і варити до напівготовності.

2. Перловку теж на ніч краще замочити. Вранці воду злити, промити крупу і залити окропом. Дати настоятися хвилин 30.

3. М’ясо нарізати і обсмажити практично до готовності. В ідеалі для цієї страви краще всього використовувати копчену грудинку. Можна взяти навпіл сире м’ясо і копчене.

4. Почистити цибулю і моркву. Нарізати цибулю кубиками, а моркву соломкою або потерти на крупній тертці.

5. Спасерувати цибулю і моркву на рослинному маслі, додати паприку і томатну пасту.

6. Тепер укладаємо всі підготовлені інгредієнти в горщики. Першим шаром у нас буде перловка, потім квасоля, м’ясо, подрібнений часник, овочі і зелень. Додаємо сіль, чорний перець і заливаємо водою або бульйоном так, щоб її рівень злегка покривав верхній шар.

Накриваємо горщики кришками і відправляємо в нагріту до 160 градусів духовку приблизно на 30-40 хвилин.

7. Подавати човлент можна в горщиках, попередньо перемішавши вміст, якщо горщики невеликі.

Рецепт розрахований на два таких горщика.