Бабусині страви: "Еклери з заварним кремом"

Бабусині страви: "Еклери з заварним кремом"

Інгредієнти:

  • для тіста:
  • вершкове масло (або маргарин) - 80-100 г
  • вода - 250 мл
  • борошно - 100 г
  • яйця - 2-3 шт
  • сіль на кінчику ножа
  • для заварного крему:
  • молоко - 500 мл
  • жовтки - 4 шт
  • цукор - 200 г
  • борошно - 50 г,
    ванільний цукор - 1 чайна ложка


  • Спосіб приготування:

    У каструлю налити воду, покласти масло або маргарин, сіль, поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння. Коли вода з маслом закипить, зняти з вогню і поступово всипати просіяне борошно, інтенсивно розмішуючи тісто широкої дерев'яною лопаткою.
    Знову поставити каструлю з тістом на слабкий вогонь і розтирати тісто до отримання гладкої блискучої маси (тісто має легко відставати від стінок і дна каструлі). Зняти каструлю з вогню і охолодити тісто. В охолоджене тісто по одному вбивати яйця, щоразу розмішуючи до однорідної консистенції.


    Готове тісто має бути однорідним, блискучим і досить густим, щоб не розпливалося на деку. На змащене маслом або застелене пергаментним папером деко за допомогою кондитерського мішка відсадити джгутики (еклери відсаджувати на деко на відстані ~ 3-5 см один від одного, так як тістечка ~ в 2 рази збільшуються в об'ємі). Випікати еклери перші 15-20 хвилин потрібно при температурі ~ 200 градусів (еклери повинні збільшитися в обсязі в ~ 2 рази і зарум'янитися). Потім температуру зменшити до ~ 150 градусів і досушувати тістечка ще ~ 10-15 хвилин. До кінця випікання вимкнути духовку, відкрити дверцята і дати випеченим виробам злегка охолонути. Якщо еклери добре просушені, то вироби виходять порожнистими всередині і не опадають.

    Готові тістечка надрізати збоку і наповнити заварним кремом (можна наповнити тістечка кремом за допомогою кондитерського мішка). Зверху тістечка покрити розтопленим шоколадом.

    Готуємо крем. Молоко закип'ятити. Жовтки розтерти з цукром, ванільним цукром і борошном. У жовтки влити гаряче молоко, перемішати. Поставити на вогонь, варити до загустіння.