Бабусині страви: "Фісташково-ягідне морозиво"

Бабусині страви: "Фісташково-ягідне морозиво"

Інгредієнти:

  • 6 шт. жовтків
  • 500 мл. молока
  • 150 гр. цукру
  • 100 мл. вершків 10%
  • 300 мл. вершків 33%
  • 200 гр. фісташкової пасти
  • 1 гр. ваніліну
  • Жимолостне Морозиво:
    - 300 гр. пюре жимолості;
    - 100 гр. цукрової пудри;
    - 300 мл. вершків 33%.

    ДЛЯ ПРИКРАСИ:
    Свіжі ягоди жимолості, свіжа м'ята.

  • Спосіб приготування:

    Фісташкове морозиво:
    1. Готуємо англійський крем:
    1) У сотейнику розтерти віночком жовтки з цукром, поки маса не побіліє і не загусне.
    2) В іншому сотейнику доводимо до кипіння молоко, з додаванням ваніліну (або стручка ванілі).

    3) Як тільки молоко закипіло, потихеньку вливаємо його в жовтки, постійно помішуючи віночком.

    4) Ставимо яєчно-молочну суміш на невеликий вогонь і, не доводячи до кипіння постійно помішуюємо, поки суміш не загусне і не стане прилипати до ложки (перевірка прилипання до ложки: занурюємо дерев'яну ложку в крем і проводимо пальцем по крему на ложці, якщо доріжка від пальця не заповнюється кремом, значить він готовий!).
    Не допускаємо перегріву і особливо закипання, інакше жовтки згорнуться.
    5) Зняти крем з вогню і змішати з вершками 10%. Крем готовий.
    6) Збити вершки 33% до м'яких піків.
    7) Сотейник з англійським кремом охолодити, поставивши на крижану баню, постійно помішуючи.
    8) В англійський крем ввести фісташкову пасту, пробити заглибним блендером до однорідності, згодом ввести збиті вершки і добре перемішати до однорідного стану.
    9) Заморозити суміш в морожениці, але якщо її немає, зробити так: вилити суміш в плоскі місткості і поставила в морозилку, щогодини збивати віночком, поки суміш не загусне і не стане однорідною. Після чого будемо її використовувати.

    2. Ягідне Морозиво з жимолості:
    1) Заморожені ягоди жимолості розморозити, відкинувши на друшляк, сік не знадобиться.
    2) Ягоди пюрировати, додати цукрову пудру (50 гр.) Добре перемішати.

    3) Збити вершки 33% з цукровою пудрою (50 гр.) До м'яких піків.
    4) У пюре ввести вершки і добре перемішати до однорідного стану.
    5) Заморозити суміш в морожениці, якщо є. Вилити суміш у плоску ємність і поставити в морозилку, щогодини збивати віночком, поки суміш не загусне і не стане однорідною. Після чого будемо її використовувати.

    ЗБІРКА Морозиво:
    1. Форму застелити харчовою плівкою в два шари.
    2. Викласти на дно форми фісташкове морозиво, розрівняти, зробивши «постіль» для ягідного морозива. Забрати в морозилку для застигання.
    3. Витягнути форму з морозилки, на фісташкове викласти жимолостеве морозиво, розрівняти і залишити місце для ще одного шару фісташкового морозива. Забрати в морозилку для застигання. Як тільки застигне, викладаємо останній шар фісташкового, накриваємо шаром харчової плівки і прибираємо в морозилку на ніч.
    4. Вранці дістаємо форму з морозивом, знімаємо плівку, перевертаємо на блюдо і знімаємо форму (протерти форму змоченим в гарячій воді рушником) і прибираємо плівку. Прикрашаємо й подаємо до столу.