Бабусині страви: "Суп Угорський з сьомгою"

Бабусині страви: "Суп Угорський з сьомгою"

Інгредієнти:

  • Сьомга голова - 1-1.5 кг,
  • Сьомга філе - 0.4-0.6 кг,
  • Перець болгарський червоний / оранжевий - 3-4 шт. (великих розмірів),
  • Цибуля ріпчаста - 3 шт. (середніх розмірів),
  • Часник - 2 великих головки,
  • Помідори мариновані в власному соці - 1 банка (800 г),
  • Картопля - 4-5 шт. (середнього розміру),
  • Квасоля стручкова - 400 г,
  • Бульйонний набір прянощів і коріння,
  • сухе вино,
  • оливкова олія, паприка мелена, лимон

  • Спосіб приготування:

    1) Насамперед ставимо бульйон. Голову сьомги розрубати вздовж, видалити зябра (навіть не намагайтеся зробити це, не розморозивши рибу), залити двома з чвертю літрами холодної води, додати очищену і порізану морквину-дві, неочищену (але миту) цибулю.
    2) Ставимо суміш на сильний вогонь, а коли закипить - зняти піну. Зменшити вогонь до середнього, туди ж додаємо кілька великих стебел кропу, десяток горошин запашного перцю, пару зубків часнику, лавровий листок, вогонь на мінімум і нехай булькає під напівприкритою кришкою десь годину.
    3) Включаємо духовку на 200 градусів, режим - гриль. Болгарська перчик звільняємо від насіння, ріжемо уздовж навпіл. Пару великих головок часнику споліскуємо, але не чистимо, потім ретельно і щільно загортаємо в а-ля мішок з пари шарів фольги, окропивши оливковою олією (а ще краще - підклавши під кожну головку шматочок вершкового масла).
    4) Далі половину всіх половинок перців шкурою вгору і упакований часник зав'язкою вгору укладаємо на деко (або широку сковороду - мити простіше) і в прогріту духовку ближче до грилю.
    5) Решту цибулі чистимо, ріжемо тонкими кільцями, які ще раз ріжемо на чотири частини.На оливковій олії смажимо до золотистого кольору, додаємо чайну ложку з верхом гострої паприки. Прогріваємо, помішуючи, хвилин п'ять, далі вимикаємо. Решту свіжого перця ріжемо великими ромбами.
    6) Займаємося рибою. Філе сьомги порізати шматками розмірами у чверть долоні, посолити, поперчити. Цибулю з паприкою з сковорідки висипаємо в чашу блендера, а в цій сковорідці починаємо обсмажувати рибу, з двох сторін, до золотистої скоринки. Потім туди вливаємо півсклянки білого вина, на маленький вогонь і хвилин 15 нехай попариться під кришкою, потім вимикаємо.
    7) Перець дістаємо і ставимо в поліетиленовий пакет, потім зав'язуємо пакет - нехай перець запариться. Часник залишаємо в духовці ще на годину.
    8) Поки часник догрівається, вимикаємо бульйон, проціджуємо, відстоюємо, зливаємо в каструлю, закидаємо очищену і крупно порізану картоплю, ставимо на середній вогонь.
    9) Витягуємо часник з духовки. Трохи вареної моркви з бульйону та все наявне м'ясо з голови додаємо до цибулі в блендері. Туди ж видавлюємо протушкований часник. Туди ж відпарений перець, з якого зняли шкіру (при цьому потрібно не втрачати сік). Туди ж додаємо соус з сковорідки з рибою.
    10) Збиваємо суміш у блендері до однорідної маси.
    11) Майбутній суп посолити, банку помідорів розкрити, прямо в ній ножем все порубати, і всипати все у суп. Туди ж висипаємо нарізаний свіжий болгарський перець і заморожену стручкову квасолю, підкручуємо вогонь на вище середнього. Як закипить, зменшити вогонь до нижче середнього і чекаємо 15 хвилин, які можна використати на виготовлення грінок.
    12) Виливаємо в суп суміш з блендера, розмішуємо, перчимо, додаємо лавровий лист і всю рибу зі сковорідки.
    13) Коли суп закипить, чекаємо 5 хвилин і вимикаємо. Тепер ще 5 хвилин під кришкою і збираємо на стіл!
    14) Кожному в тарілку поверх супу покласти кілька скибочок лимона - обов'язково! Хто поважає гостре - настійно рекомендується ще збризнути табаско-garlic.