Бабусині страви: "Свинина з соусом"

Бабусині страви: "Свинина з соусом"

Інгредієнти:

  • Свинина - понад 1 кг, беремо з розрахунку 250-300 г на порцію
  • Соєвий соус - кілька столових ложок
  • Трави свіжі - гілочка розмарину довжиною в 15-20 см, квітучий чебрець і чебрець (3-4 гілочки) і гілочка квітучої меліси
  • Часник - 3-4 зубки
  • Перець чорний горошком (1 ч.л. - а можна і більше, якщо любите гостре) і бенгальський довгий перець (він не дуже гострий, можна взяти 1 ст.л.). Якщо немає бенгальського перцю - то можна обійтися тільки чорним або взяти інший набір перців.
  • Топлене масло - 3-4 ст.л., можна замінити рослинною олією
  • Крохмаль - 2-3 ст.л. (За потребою)
  • Для соусу:
  • Сметана (20% жирності) - 2 ст.л.
  • Гірчиця (гостра, але не російська!), Із зернятками - 1-2 ч.л. (За смаком!)
  • Вершки - 125 мл
    Щіпка цукру
    Крім того:
    - Потрібна сковорідка побільше в діаметрі 24 см;
    - Казанок або каструлька.

  • Спосіб приготування:

    Етап перший - "холодний": "У обробної дошки"
    М'ясо треба зачистити (зняти плівки і зайвий жир), добре промити і ретельно обсушити паперовими рушничками.
    Тепер треба м'ясо порізати шматочками приблизно 5 мм завтовшки і 1-1,5 см завширшки, а довжина не грає ролі ... Зазвичай рекомендують м'ясо підморожувати, щоб зручніше було нарізати, але проблем з нарізкою м'яса не буде, якщо користуватися хорошим гострим ножем.
    Перець грубо стовкти в ступці.
    Додати перець до м'яса і перемішати. Тепер треба поступово додавати крохмаль до м'яса і добре перемішувати, як тільки з'явиться відчуття, що м'ясо як би "сухе" - то крохмалю достатньо.
    Зелень (використовуємо тільки листочки і квіточки) дрібно нарізати. Часник грубо нарубати. Перемішати.

    Поставити напоготові соус, зелень з часником, сметану, гірчицю і вершки - все повинно бути під рукою. Поряд стоять сковорідка і каструлька з кришкою. Потрібна також вилка. Приготувати і масло для смаження.

    Етап другий - "гарячий"
    Треба нагріти в сковороді олію, як тільки вона розжариться, викласти шматочки м'яса (вогонь можна трохи зменшити), шматочки м'яса повинні відчувати себе вільно: не торкатися один одного! Тут уважно! як тільки ви покладете останній шматочок м'яса на сковорідку, ті шматочки, які першими потрапили на сковорідку, можна вже перевертати. Це дійсно відбувається дуже швидко - не позіхайте! Як тільки перевернули останній шматочок м'яса - можна класти в каструльку ті, які "перші". Зручно користуватися виделкою.
    Тепер ложка олії в сковорідку. І швидко м'ясо в каструльці збризнути 1 ст.л. соєвого соусу (взагалі-то до смаку!) і посипати травами з часником (1/3 суміші) і накрити кришкою.
    Отже, все м'ясо в каструльці - полито соєвим соусом, пересипане травами і накрите кришкою, париться там.

    Тепер час приготувати соус.
    - В сковорідці розпустити сметану, змішати з гірчицею і цукром (смак визначте, спробувавши соус);
    - Влити вершки і дати пару хвилин прокипіти;
    - Гарячим вилити на м'ясо.
    М'ясо з соусом довести до кипіння і дати прокипіти 1-2 хвилини. Вимкнути.