Бабусині страви: "Трайфл"

Бабусині страви: "Трайфл"

Трайфл - традиційний англійський десерт, його можна подавати в одній великій скляній формі, а можна і порційно. Крім того, що трайфл (trifle) дуже ефектно виглядає (особливо в скляній формі) і дуже смачний, він ще й досить простий у приготуванні. У його основі - ягоди або скибочки фруктів і готові бісквіти, просочені вином або лікером і присмачені ванільним кремом та збитими вершками. У різних джерелах зустрічаються рецепти з використанням желе, вина (замість лікеру), меренг в якості прикраси.Десерт можна приготувати за лічені хвилини, якщо у вас буде готовий бісквітний корж (можна магазинний, або кекс) і крем з пакетика (теж магазинний), але можна і зварити самим смачний ванільний крем, вершки і ягоди.
Інгредієнти:

  • готовий бісквітний корж (кекс) - 180 г (а може і більше)
  • лікер - 4 ст. л.
  • полуничний конфітюр
  • полуниця свіжа (заморожена) - 1,5 склянки
  • вершки жирністю 35% - 1,5 склянки
  • цукрова пудра - за смаком
  • крем ванільний готовий магазинний в пакетиках - 2 склянки крему
  • мигдальні пелюстки (для прикраси)
  • листочки м'яти (для прикраси)
  • Для ванільного крему (якщо вирішили зварити його самі)
  • молоко - 300 мл
    ваніль - 1 паличка
    яйце (тільки жовток) - 4 шт.
    цукор - 100 г
    борошно - 1 ст. л.
    кукурудзяний крохмаль - 2,5 ст.л.
    масло вершкове - 20 г
    лікер - 2 ст. л.


  • Спосіб приготування:

    Готовий бісквітний корж нарізати кубиками.
    Полити двома столовими ложками лікеру і залишити, щоб бісквіти просочилися. Змастити бісквіти конфітюром.
    Якщо у вас готовий, куплений в магазині крем, зваріть його за інструкцією даної на пачці, і додайте в нього лікер (2 ст. л. лікеру на 2 склянки крему).
    Збити вершки з невеликою кількістю цукрової пудри.
    На дно порційних формочок викласти шматочки бісквіта, шар ягід, шар крему. Потім знову шар бісквіта, шар ягід, шар крему.
    Закрити формочки харчовою плівкою і поставити їх в холодильник на 2:00.
    Перед подачею прикрасити десерт збитими вершками, ягодами, мигдалем і листочками м'яти.

    Рецепт ванільного крему:
    У каструлю середнього розміру налити молоко, зішкребти туди вміст ванільної палички, паличку теж покласти в каструлю.
    Поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння і зняти з плити.
    В окремому посуді збити жовтки з цукром до утворення світлого, злегка "пухнастого" крему (близько хвилини).
    Додати борошно з крохмалем і перемішати до однорідного стану. Отриману масу влити в молоко і ретельно розмішати.
    Знову поставити каструлю на вогонь і, не перестаючи енергійно збивати (щоб не було грудок), довести вміст до кипіння. Зняти з вогню.
    Додати в крем лікер і вершкове масло. Масу перемішувати, поки масло не розтане.
    Дати крему охолонути, потім помістити його в холодильник на 15 хвилин.