Бабусині страви: "Верріни - фрикадельки в пряному соусі"

Бабусині страви: "Верріни - фрикадельки в пряному соусі"

Інгредієнти:

  • для фрикадельок:
  • 400гр яловичини (або телятини)
  • 300гр пісної баранини
  • 100гр курдючного баранячого жиру (або солоного свинячого сала)
  • 120гр сиру "Дор Блю"
  • 2 зубчики часнику
  • маленький пучок петрушки (40гр)
  • невеликий пучок зеленої цибулі (30гр)
  • 1 стакан панірувальних сухарів домашніх
  • 1/2 чайн.ложкі сухого орегано
  • 1/2 чайн.ложкі сухого чебрецю
    1/2 чайн.ложкі сухого майорану
    50мл теплої води
    1 літр рослинної олії (для фритюру)
    сіль
    мелений чорний перець (у мене суміш перців)
    для пряного шафраново-лимонного соусу:
    600мл вершків 20%
    2 зубчики часнику
    цедра з 1/2 лимона
    1 стол.ложки лимонного соку
    1 паличка кориці
    1 чайн.ложкі запашного перцю горошком
    1/2 чайн.ложкі чорного перцю горошком
    1/2 чайн.ложкі ниток шафрану
    2 стол.ложки окропу
    для подання:
    34 чарки по 50мл
    34 шпажки


  • Спосіб приготування:

    Панірувальні сухарі. Для панірувальних сухарів злегка підсушіть у духовці (тостері), кілька шматочків білого хліба. Остудіть хліб і змеліть його в блендері, кавомолці або в комбайні.

    Фрикадельки. Яловичину, баранину й курдючний жир подрібніть в м'ясорубці або комбайні. Часник, петрушку і зелену цибулю подрібніть в однорідну пасту. У підходящої посуді з'єднайте м'ясний фарш, пасту із зелені та часнику, влийте 50 мл води, приправте сіллю і перцем. Дуже ретельно вимісити фарш, а потім відбийте об стіл протягом 15 хвилин, щоб суміш стала щільною і не розпадалася при смаженні. Сир «Дор Блю» наріжте на 34 рівних кубика (приблизний розмір 1х1см). У підходящої посуді з'єднайте панірувальні сухарі, орегано, майоран і чебрець. Змоченими в теплій воді руками беріть по 1 ст.лож. фаршу, кладіть в центр шматочок сиру і формуйте кульку. Обваляйте в панірувальних сухарях фрикадельки і викладіть на обробну дошку. Розігрійте масло для фритюру до Т = 170С. Невеликими партіями (по 6-8 штук) обсмажуйте фрикадельки до золотистого кольору (приблизно 7-9 хвилин). Готові фрикадельки викладайте на паперові рушники, щоб стік зайвий жир. Тримайте в теплі.


    СОУС. Нитки шафрану залийте 2 ст.лож. окропу на 20 хвилин. З лимона зніміть цедру, 1 ст.лож соку вичавте в підходящий посуд. Роздушіть зубчики часнику не очищаючи їх. У сотейнику з'єднайте вершки, паличку кориці, роздавлений часник, чорний перець і духмяний перець. Доведіть вершки до кипіння і готуйте на вогні, помішуючи, трохи нижче середнього 20 хвилин (у вас повинно википіти близько 100мл вершків). Потім процідіть вершки через сито з дрібним осередком і поверніть в сотейник. Додайте цедру лимона, 1 ст.лож. лимонного соку і настій ниток шафрану. Доведіть соус до кипіння, злегка остудіть і розлийте по порціонному посуду.
    ПОДАЧА. Подавайте соус до нанизаних на шпажки теплих фрикадельок.