Бабусині страви: "Заливний язик"

Бабусині страви: "Заливний язик"

Заливний язик – це дуже смачний і традиційний делікатес, який завжди є окрасою будь-якого святкового столу.

  • Інгредієнти:
    3-4 свинячих язика
    2 яйця
    2 цибулини
    2-3 зубчики часнику
    перець горошком, лавровий лист
    2 ст. ложки желатину
    трохи зеленого горошку і зелені для прикраси
    сіль

  • Приготування заливного язика:

    Купили ми охолоджені або заморожені язики - і в тому, і в іншому випадку спочатку їх замочимо в холодній воді на 1,5-2 години. Потім промиваємо й опускаємо в киплячу воду. Солі треба покласти багато, на смак це повинен бути досить міцний соляний розчин.
    Відразу ж кладемо і очищені цибулини, непогано додати і стебла зелені або шматочки кореня петрушки, пастернаку або селери. А ось з перцем і лавровим листом поспішати не варто, кладемо їх хвилин за 30-40 до закінчення варіння.
    Залежно від розміру та стану свинячі язики варяться від 1,5 до 2-3 годин на маленькому вогні під кришкою. Перевірка - елементарна: встромляємо вилку, в готові язики вона входить, як у масло.
    Опускаємо відварені язики в крижану воду, і через кілька хвилин, коли вони трохи охололи, очищаємо. Загортаємо у плівку або фольгу, щоб не завітрювались.
    Між справою зварити яйця, подрібнити часник і промити зелень.
    Приблизно за годину заливаємо желатин для набухання холодною водою. На пакетиках зазвичай є інструкція - скільки його треба і як з ним обходитись.
    Бульйон проціджуємо. Навряд чи він вийшов у нас прозорим, тому зробимо відтяжку.
    У киплячий бульйон вливаємо желатин, він майже відразу закипає - знімаємо бульйон з вогню.
    Язики нарізаємо красивими скибочками, укладаємо у форму або декілька форм або в глибоке блюдо, в якому потім і подамо його.
    Посипаємо скибочки часником і заливаємо бульйоном. Прикрашаємо шматочками варених яєць, консервованим зеленим горошком, зеленню - була б фантазія.
    Ставимо в холодне місце для повного застигання. Заливний язик хороший ще й тим, що його не поспішаючи можна приготувати за день до свята.
    Подаємо заливний язик з хріном, гірчицею, аджикою.
    За цим же рецептом можна приготувати і телячі, яловичі язики. Тільки варити ці язики слід трохи довше. Заливний язик готовий.