Бабусині страви: "Здобні булочки"

Бабусині страви: "Здобні булочки"

Інгредієнти:

  • Кількість порцій: 6
  • Борошно - 500 г
  • Цукор - 130 г
  • Масло вершкове - 75 г
  • Яйце (в тісто - 1шт; на обмазку - 1шт) - 2 шт
  • Молоко - 175 мл
  • Дріжджі (сухі або 25г звичайних) - 2 ч. л.
  • Ванілін - 1 г
  • Сіль (щіпка)

  • Спосіб приготування:

    1. Є 2 варіанти замішування тіста. Перший за допомогою хлібопічки і другий - ручками. Варіант 1 . У хлібопічку влили, поклали, насипали інгредієнти в послідовності , рекомендованій виробником, і забули на 2 години 20 хвилин. Варіант 2 . Ставимо опару, для цього змішуємо 250г борошна, 13г дріжджів (не сухих), 175 мл молока і 1 яйце. Даємо побродити близько 4 годин при температурі 30С. Потім додаємо ще 250г борошна, 12г дріжджів, сіль, цукор, масло і ванілін. Добре вимішуємо і залишаємо знову-таки при температурі 30С на годинку - півтори.

    Зазвичай в наших квартирах порядку 20С, тому для досягнення 30 можна поставити тісто або на батарею або в нагріту духовку.


    2. Тісто готове, ще раз вимішуємо його щоб позбутися від бульбашок, і ділимо на 12 майбутніх булочок.
    Я це роблю так: тісто навпіл ( отримали 2 шматки ), кожен шматок ще навпіл ( отримали 4 шматки ) і ці 4 ділимо кожен на 3 частини - разом 12 шматочків - заготовочек .
    3. Для початку робимо з шматочка тіста таку собі плошечку, потім починаємо від дна цієї самої плошечки підтягувати - стягувати краєчка в серединку. Перевертаємо.
    4. Деко ( 46см на 37см ) вистилаємо пекарським папером і викладаємо 12 напівготових булочок.
    5. Залишаємо для вистоювання в теплому місці до збільшення булочок в 2 рази.
    6. Розігріваємо духовку до 180-200С, булочки змащуємо збовтаним яйцем і відправляємо випікатися на 25 хвилин до темно-коричневого кольору.
    7. Чекаємо, булочки мають випустити пар, трохи подости - даємо їм 15 хвилин відпочити, і пригощаємо родину і друзів!

    В такі булочки можна додавати будь-яку начинку - згущене молоко, повидло чи шоколад.