Байден стикається з запереченнями в Конгресі проти продажу військових літаків Туреччині, - The Washington Post

Байден стикається з запереченнями в Конгресі проти продажу військових літаків Туреччині, - The Washington Post

Деякі законодавці США мають намір вимагати від Туреччини ратифікації вступу Фінляндії та Швеції до НАТО як умови для просування будь-якого продажу F-16.

Адміністрація Байдена готується звернутися до Конгресу з проханням схвалити продаж винищувачів F-16 Туреччині на суму 20 мільярдів доларів, а також окремий продаж F-35 Греції. Ця пропозиція вже піддається ретельному розгляду на Капітолійському пагорбі, повідомили знайомі зі справою співробітники Конгресу.

Потенційний продаж Туреччині, що як і Греція являється членом НАТО, оновить застарілий флот країни завдяки F-16 і підкреслить глобальний вплив Анкари, оскільки президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган намагається продемонструвати свою роль посередника в російсько-українській війні.

У той час як адміністрація Байдена високо оцінила кроки Ердогана минулого року щодо досягнення зернової угоди, що дозволила постачання українського збіжжя із Чорного моря, вона як і раніше критикує купівлю турецьким лідером російської системи протиракетної оборони С-400 і висловила приватне розчарування через його відмову підтримати вступ Фінляндії і Швеції до НАТО через позицію цих країн щодо курдських діячів, яких Анкара вважає загрозою.

Протистояння щодо членства скандинавських країн в альянсі підкреслює не лише складність американо-турецьких відносин, але й здатність Туреччини підтримувати пріоритети НАТО. Хоча Угорщина, як і Туреччина, ще не ратифікувала приєднання Фінляндії та Швеції, угорські офіційні особи заявили, що зроблять цей крок, коли їхні законодавчі органи знову зберуться в лютому.

Рішення претендувати на членство в альянсі після десятиліть перебування на узбіччі НАТО вимагало кардинальних змін для шведів і фінів, враховуючи сильне занепокоєння європейців щодо вторгнення президента росії володимира путіна в сусідню Україну.

Передові збройні сили цих країн посилили б можливості НАТО, додавши сотні миль до спільного кордону з Росією — це потенційна відповідальність для Сполучених Штатів, які будуть покликані допомогти новим членам у разі російського вторгнення. Представники США із сатисфакцією відзначили рішучу опозицію путіна розширенню НАТО — прямий результат його вторгнення в Україну.

Представники НАТО сподівалися завершити розширення кілька місяців тому. Офіційні особи Північних країн зробили кілька кроків, щоб усунути занепокоєння Туреччини, але Ердоган не зрушив справу.

Очікується, що деякі законодавці США вимагатимуть, щоб Туреччина ратифікувала вступ Фінляндії та Швеції до НАТО як умови для просування будь-яких продажів F-16, повідомили співробітники Конгресу. Новину про передбачуваний продаж повідомляло раніше видання Wall Street Journal.

Сенатор Роберт Менендес (DN.J.), який очолює комітет із закордонних справ Сенату, заявив у п’ятницю, що виступатиме проти продажу, якщо Ердоган не зробить кілька кроків, які він підтримує.

«Президент Ердоган продовжує підривати міжнародне право, нехтувати правами людини та демократичними нормами, а також поводиться дестабілізуюче як всередині Туреччини та проти сусідніх союзників по НАТО, що викликає занепокоєння», – сказав він у заяві. «Поки Ердоган не припинить свої погрози, не покращить свою історію з дотриманням прав людини вдома, в тому числі шляхом звільнення журналістів і політичних опозиціонерів, і не почне діяти так, як належить надійному союзнику, я не схвалю цей продаж».

Туреччина вперше подала запит на 40 нових F-16 і 80 комплектів модернізації для існуючих військових літаків у 2021 році після їх заміщення згідно з програмою США F-35. Сполучені Штати не дозволили Туреччині придбати свій найсучасніший літак-невидимку після того, як Анкара придбала передову російську ППО, що призвело до санкцій США.

Але продаж може бути схвалений в змінившимуся через війну в Україні геополітичному ландшафті. Після лютневого вторгнення путіна Ердоган підтримував діалог як з російським лідером, так і з президентом України Володимиром Зеленським.

Окремий продаж F-35 Афінам міг би зменшити занепокоєння грецьких лідерів та їхніх прихильників у Конгресі, враховуючи давню напруженість між Грецією та Туреччиною, які серед інших питань сварилися через острів Кіпр. За словами помічників конгресменів, деталі продажу вже передано відповідним комітетам Конгресу для неофіційного розгляду.

Представник Держдепартаменту відмовився від коментарів, заявивши, що не буде обговорювати запропоновані угоди чи передачі, доки про них не буде офіційно повідомлено Конгрес. Цей посадовець, як і інші, обговорюючи потенційний продаж спілкувався на умовах анонімності.

Виконавча влада США зазвичай подає таку інформацію до Конгресу для неофіційного розгляду, перш ніж офіційно повідомити законодавців про угоду, що дає їм можливість поставити запитання та висунути заперечення. Після офіційного повідомлення Конгрес має 30 днів для голосування щодо спільної резолюції про несхвалення. На сьогодні жоден продаж такою постановою не був заблокований.

Минулого літа і Міністерство оборони, і президент Байден заявили, що продаж F-16 Туреччині відповідає національним інтересам США і має їхню підтримку. Минулого місяця Конгрес вилучив умови продажу із Закону про дозвіл на національну оборону 2023 року в обмін на положення про те, що жоден член НАТО не повинен здійснювати «несанкціоновані територіальні польоти» над повітряним простором іншого члена.

Адміністрація Байдена, прагнучи проілюструвати свою співпрацю з Конгресом, навряд чи вдасться до незвичайних заходів, які адміністрація Трампа вжила в 2019 році, щоб обійти законодавчу опозицію щодо продажу зброї країнам Перської затоки. У той час Трамп застосував свої надзвичайні повноваження, щоб обійти Конгрес і завершити 22 угоди з продажу зброї, яких прагнули Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати та інші країни, незважаючи на заперечення законодавців.

Переклад Іван Приходько