"Безсистемність. Нагороди" - Віталій Гайдукевич

"Безсистемність. Нагороди" - Віталій Гайдукевич

Велика війна – багато героїзму і підстав для нагородження. Нагородна справа (як і будь-яка) потребує системного підходу. Одразу зафіксую – Україна ВЖЕ ДАВНО потребує реформи нагородної СИСТЕМИ. Система, це коли існує чітка ієрархія нагород і відзнак: державні ордени, хрести, медалі, відомчі хрести, відомчі медалі, решта відзнак.

Державні нагороди в системі вище будь-яких інших. Але в ми маємо і президентські відзнаки, які на щабель нижче за державні, але вище за відомчі. Чому вони з'явилися - окрема історія. Відзнаки президента можуть мати різний вигляд, при чому глава держави і його апарат без участі парламенту вирішують, що вони хочуть запровадити.

Далі йдуть відомчі нагороди. Тобто у випадку військових – відомчі відзнаки МО. Так склалося, що є відзнаки котрі підписує міністр, а є - головком. Як мінімум відзнаки головкома точно мають бути за бойові заслуги, а вже в другу чергу за розвиток і розбудову ЗСУ в мирний час.

Отже маємо три "рівні" нагород\відзнак. Ця, діюча, система нагадує листа Дяді Фьодора батькам – її робили розтягнуто в часі і з огляду на «таргани» чинних постояльців Банкової, без коректного урахування українських наративів і смислів, ситуативно рефлексуючи на реальність. Словом – чинна система недосконала і виправити ситуацію можна лише переробивши систему докорінно.

Вчора Зеленський вручив першу нагороду «за бойові зслуги». І от тут варто розкласти по поличках – що є добре, а що погано. Саме з точки зору потреби системної реформи системи нагород.

ДОБРЕ: вперше нагороду сфокусували «за бойові заслуги», тобто її не мають вручати в мирний час. Головне не забути про це.

ПОГАНО: в ієрархії нагород бойовий хрест, як президентська відзнака, стоятиме нижче, аніж державна нагорода («Богдан», «Данило», … ) котрі не мають уточнення «бойові», але вручаються за бойові заслуги, а до війни вручалися безсистемно і часом алогічно.

ДОБРЕ: першу нагороду отримав Залужний – справедливо і символічно.

ПОГАНО: Хрест Бойових Заслуг, по сукупності підстав для нагородження стоїть наскільки нижче ордену «За Заслуги» чи «Богдана»? А на скільки позицій вище бойової відзнаки головкома (до слова, а де вони? Їх презентували і нічого не чути про вручення)? Ця система має бути, щоб і нагородна комісія при АП (пардон – в ОПі), і люди відповідальні за подання на нагородження в апараті міністра оборони і головкома чітко розуміли відповідність «вчинок-підстава – нагорода-еквівалент». Про систему ніхто не думав 100%.

ДОБРЕ: використано мотив історичної нагороди - Хрест Бойової Заслуги (УПА) – спадковість героїзму від української, а не радянської героїки.

ПОГАНО: Люди, які готували Зеленському ідею бойової відзнаки зверхньо проігнорували, що мотив Хреста Бойової Заслуги… вже використаний в концепції відзнак головкома – «Золотий Хрест» і «Срібний Хрест». По суті, у Залужного забрали зовнішній вигляд двох хрестів. Можна сказати – «фіг із ним, статус картинки підвищився із відомчого, до президентського». Але ні – просте перекидання, це доказ відсутності системи і дорога до хаосу відзнак.

ДОБРЕ: можливо Хрест Бойової Заслуги якось вмонтують в чинну криву систему державно-відомчих нагород і будуть вручати без затримок. Без затримок – тут єдине «Добре» і то «можливо».

ПОГАНО: Виконання (реалізація в металі) Хреста Бойових Заслуг – жуть. Так не можна робити, це неповага і до Воїна, і до статусу «президентська відзнака», і до слова «відзнака».

Критикуєш – пропонуй? Ок. Що слід було зробити:

1. Переглянути систему нагород (!). Це не просто, але велика війна вимагає і великих зусиль. Особливо, коли ти маєш якщо не монобільшість, то багатофракційну підтримку ключових законопроектів. Переглянути не в межах кабінету одного чиновника Банкової із нагородної комісії, а в рамках розширеного засідання комісії з нагород і геральдики. Провести консультації із експертним середовищем. Якщо б виникли проблеми із чинними орденами, то…

2. Взяти за базу концепцію нагород, що її затвердив для ЗСУ Залужний і зняти з неї верхній рядок хрестів (Золотий і Срібний) та зробити з них один хрест для президентської відзнаки. Можна було б двоступеневим (не заморочуючись дубовими гілочками): перше нагородження – Срібний, друге нагородження – Золотий. Тим більше, що затверджений Залужним проект це доповнена концепція Полторака-Муженка, від неї можна було «йти в гору» і надбудовувати «старші» нагороди.

3. Вписати нову відзнаку в ієрархію нагород\відзнак, що вручаються за бойові заслуги. Якщо ми візьмемо умовну одиницю оцінки героїзму А (тут немає нічого цинічного – ті, хто подають на нагородження за бойові вчинки, визначають, людина здійснила подвиг відповідний до медалі, ордену «За Мужність», ордену «БХ» чи Герой України), то умовна відомча медаль, це стартовий рівень = А (і вручати ці медалі мають командири на місцях максимально оперативно), бойові нагороди за підписом головкома (вони можуть мати градацію – для бойового героїзму і для планування і реалізації операцій… спрощено кажучи «солдатський» і «офіцерський» хрести) – А х 3. Повтор подвигу (А х 3) – повторне нагородження відомчим. А х 5 за один випадок = президентська відзнака, або державна медаль. А х 7 – хрест державного рівня. А х 9 – орден. А х 10 – Герой України (відмовитися від цієї назви навряд чи хто наважиться, хоча героєм є кожен, хто має підставу для нагородження хоча б медаллю). Тоді маємо чітку піраміду із логікою.

4. Ніколи Не Економте Гроші На Нагородах. Метали, емалі, деталізація роботи, вартість стрічки, сертифікат – все це має бути ювелірної якості. Це буде дорожче, але людина ризикувала життям в бою, і держава не схудне, якщо відзнака-нагорода буде красивою і дорогою прикрасою.

5. Шляхетний жест – усі затримки із нагородженнями, що були від 2014 року (а паперові і особистісні «нюанси» були по усій військовій вертикалі і проблема лишається актуальною – бюрократія нікуди не зникла) можна було б «віддати» вже оновленими нагородами\відзнаками. Так, це ще дорожче, аніж п.4, але впорядкована нагородна система під час війни, це увійти в історію, бо нагороди війни передаватимуться в спадок онукам.


На світлинах: нова президентська відзнака, концепція Полторака-Муженка, концепція Залужного (з'явилася на базі попередньої).