"Безугла політика" - Ігор Гулик

"Безугла політика" - Ігор Гулик

Ще трішки й українські політики (принаймні, нинішні) можуть патентувати особливий стиль своєї діяльності. Якщо ні, то він стане узагальненою назвою для такого штибу політичної діяльності.

Як, до прикладу, військові райтки "галіфе" (за прізвищем французького генерала Гастона Галіфе), або ж "гільйотина" (лікар Жозеф-Іньяс Гійотен не був винахідником цього пристрою для страт, зате вчасно підказав, як ним користуватися, ба більше — урівняв у правах на смерть і бідних, і багатих). Про "кравчучку" й не писатиму, все і так зрозуміло.

Та досить історичних алюзій. Вітчизняній політиці каденції "найвеличнішого лідера" цілком пасуватиме епітет "безугла". Бо свіжі сентенції та вчинки яскравої представниці "Слуг народу" Мар'яни Безуглої направду є ознакою неоковирності, аляпуватості і подекуди й сміховинного невігластва.

Ок, не згадуватиму історії Тимчасової комісії з розслідування зливу операції з "вагнерівцями", яку ця достойниця очолювала, і успішно поховала серед багатослів'я і відвертих маніпуляцій. Справа минула…

Але зараз пані Мар'яна береться радити правникам, що робити з дезертирами, — звісно ж розстрілювати без суду і слідства. Не тягати ж гільйотину по "передку"! Навіть підготувала для цього спеціальний закон. Щастя, — парламентарі та громадськість вчасно відреагували, переконали "радикальну депутатку" схаменутися. Бо ж на кону були життя не надто сміливих солдат, а, може, й самої авторки законопроєкту.

Не виходить писати закони, нумо їх порушувати. Депутатка накинулася на воєнного журналіста Юрія Бутусова і вимагала негайно заборонити йому професійну діяльність у зоні бойових дій. Дарма, що її вимоги входять у конфлікт з чинним законодавством, дотримувати якого мала б діяльний (аж часом занадто) законотворець. Заборонити й квит! Бо, бачте, те, що розповідає пан Бутусов, часто не корелюється з рожевими картинками у розповідях Арестовича, та навіть, м'яко кажучи, конфліктує з ура-патріотичною риторикою "Самого"…

Той, що "боневтік" іноді говорить аж забагато, іноді таке, що не налазить на голову. Це я маю на увазі лише оприлюднені інвективи Зеленського. Що відбувається під час зустрічей Зеленського із закордонними партнерами тет-а-тет, можна лише гадати. Або ж висновувати з того, що відтак ці партнери викладають у мережу. Деколи наслідком таких розмов є радикальна зміна риторики. До прикладу, ще у березні прем'єрка Естонії була фанаткою ідеї прискореного вступу України до ЄС, а вже наприкінці травня очільник парламенту Юрі Ратас закликав до надання Києву всього лише "кандидатства". Мабуть, спрацювала "безугла політика".

З цього приводу мені спала на думку цитата де Голля: "Звісно, спочатку все виглядає у рожевих тонах. Ентузіазм одних і мовчання інших, жорсткий, накинутий зверху порядок, яскраві декорації, цілеспрямована пропаганда додають диктатурі на першому етапі динамізм, який очевидно виграшний у порівнянні з попереднім періодом анархії".

Узагалі останнім часом оточення президента займається створенням "димових завіс", аби лише ім'я лідера не звучало у контексті скандальних ситуацій. Так було з вимкненням трьох загальнонаціональних каналів від Т-2. Досі не знайдено того, хто безпосередньо розпорядився вчинити брутальщину проти свободи слова. Хоча певні підозри є.

Так, зрештою, сталося і під час двох спроб Порошенка перетнути кордон для участі у Парламентській асамблеї НАТО у Вільнюсі. Ніхто не зміг втямливо пояснити, на якій підставі та за чиєю вказівкою діяли молоденькі прикордонники в Раві Руській. Свідомо порушуючи закон, аби лише прикрити ім'я того, "кого не називають". Бо як же після такої ганьби строго запитувати в партнерів з Альянсу: "Чому ми досі не в НАТО?!!". Не комільфо…

До слова, Мар'яна Безугла також не потрапила на Парламентську асамблею НАТО. Правда, з інших причин. За статусом, як заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки у Верховній Раді України IX скликання, голова підкомітету запровадження цінностей і стандартів НАТО, міжнародного військового співробітництва та миротворчості, членкиня Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО (особливо наголошу на останній посаді) мала б там бути обов'язково.

Натомість пані Безугла виклала у соцмережу селфі з шанця під Луганськом і розповіла, що замість бути у "Вільнусі" (мову оригіналу збережено), вирішила приїхати на фронт. Воювати телефоном. Альянс почекає…

"Безугла", скажу я вам, політика…