Блінкен про прийняття біженців з України у США: більшість хотіли би лишитись ближче до України

Блінкен про прийняття біженців з України у США: більшість хотіли би лишитись ближче до України

Державний секретар США провів переговори з країнами "Групи семи" щодо прийняття біженців України. При цьому, говорить Блінкен, чимало осіб з України хотіли би залишитись ближче до Батьківщини і хочуть возз'єднання з близькими якомога швидше. Про це державний секретар США заявив сьогодні під час брифінгу для преси.

«Польща, Молдова, Румунія та інші приймають величезну кількість біженців. Їхня щедрість надзвичайна. Але цифри зростають, проблема зростає. Я спілкувався через відеозвязок цього ранку із нашими партнерами у Групі Семи. І ми якраз говорили про те, щоби мати скоординований підхід, щоб допомогти біженцям. Насамкінець, ми дивимося, що ми можемо зробити самі, безпосередньо. Наприклад, ми розглядаємо кроки, які ми можемо зробити для возз’єднання родин, а також інші речі, аби підтримати і дійсно взяти участь у цих зусиллях», - сказав Держсекретар, відповідаючи на питання Української служби «Голосу Америки».

Між тим американське видання Newsweek повідомляє, що Міграційна та митна правоохоронна служба США затримує українських біженців, які намагаються потрапити до Сполучених Штатів Америки, у відповідності до політики, яка забороняє прийому біженців через пандемію COVID-19.

"Федеральні імміграційні служби поміщають українських біженців у центри утримання після спроб потрапити до країни, щоб дістатись своїх родин або друзів, які живуть у США, відповідно до документів Міграційної та митної правоохоронної служби США, які отримали Newsweek, та інтерв'ю з родичами та імміграційними адвокатами", - пише видання.

Канал CNN повідомляє з посиланням на численні джерела, що адміністрація Байдена обговорює шляхи, якими можна допомогти біженцям з України приєднатись до членів родин, які вже проживають у США за допомогою "спеціальних шляхів допуску".

"Пропозиції [які розглядаються адміністрацією США] потенційно могли би допомогти сотням українців, які тікають від насильства", - пише видання.

Раніше президент США Байден заявляв про готовність країни прийняти біженців з України "з відкритими обіймами".

Напередодні у Держдепі заявили, що "розглядають всі можливі варіанти підтримки тих, хто може бажати переселитись до США і відповідає вимогам програми переселення". При цьому, Сполучені Штати "визнають, що більшість тих, хто тікає з України хотіли би лишитись у регіоні, де вони можуть подорожувати без візи і можуть мати членів родин і де наявні значні громади діаспори, з надією скоро повернутись до дому".

В уряді США заявили, що Вашингтон та ООН будуть працювати над тим, щоб допомогти переселитись до "інших країн, включно із США" тим біженцям, які "мають потреби щодо захисту, які не можуть бути задоволені у країні, де вони нині перебувають".