"Блакитна кров" - Павло Бондаренко

"Блакитна кров" - Павло Бондаренко

19 липня 711 року між військом Омейядів та вестготами відбулася битва при Гвадалете, яка закінчилася цілковитою перемогою арабів. Наслідком цієї битви стало падіння держави вестготів та завоювання арабами Піренейського півострова. А далі, знаєте, що було?

Далі була знаменита Реконкіста, що з іспанської перекладається як "відвоювання". Тривала Реконкіста - увага - 770 років.

Протягом 770 років християни боролися за визволення Піренеїв. Пролили море крові, власної та чужої. Билися не лише з арабами-мусульманами, але й зі своїми зрадниками. Знаєте, як називали колишніх християн, які перейшли в іслам і воювали на боці мусульман? Ренегати.

2 січня 1492 року нарешті впав останній мусульманський емірат на півострові - Гранада. Період Реконкісти закінчився.

А знаєте, звідки пішов вираз "Блакитна кров"? Іспанська знать, яка століттями билася із загарбниками, дуже тремтливо ​​ставилися до свого походження, пишалися тим, що ведуть свій рід від вестготів і не мають жодних зв'язків з маврами.

Шкіра іспанських грандів залишалася білою, і на ній було видно блакитні вени, на відміну від смаглявої шкіри тих, хто "змішався" із загарбниками. До таких протягом наступних десятиліть ставилися вороже й зневажливо, і щоразу під час суперечок вимагали показати передпліччя руки: де твої вени.

770 років, друзі. 770 років... Здавалося б - чом би не породичатися з могутніми окупантами? Чому не піти в ренегати, отримавши титули, землі, палаци?

"Какаяразніца"...

Не хочеш в ренегати? Йди у мосараби, зберігай свою віру, володій своїми землями, плати податок маврам, май власне судове самоврядування, служи в арабському війську або уряді.

"Какаяразніца"...

І таких було чимало. Але більшість коритися не хотіла й століттями лила кров свою, своїх дітей та онуків.

770 років, пам`ятайте про це, ті, що втомилися від війни, сидячи на диванах...

P.S.

Традиційно...

Народ, який не знає, або забув власне минуле, не має майбутнього - сказав розумничка Платон. Від себе додам: такий народ приречений крокувати по колу, причому по граблях.