Bloomberg про підсумки візиту Зеленського до США

Bloomberg про підсумки візиту Зеленського до США

На президента України починає "позначатися тиск" союзників. Автор статті підозрює, що прихильність Байдена не є константою, а інші лідери, можливо, наслідують приклад США. Співрозмовники видання кажуть, що, тоді як ЗСУ зазнають складнощів із проривом оборони РФ, союзники в приватному порядку вимагають звернути увагу Зеленського на те, яка Україна "з'явиться у результаті війни".

У цьому контексті порушується питання корупції. Bloomberg називає Україну "найкорумпованішою країною Європи". За даними видання, деякі країни готові ув'язати майбутню фінансову допомогу з проведенням конкретних реформ, у тому числі, підтримкою антикорупційної прокуратури. Паралельно посилюється дискусія про те, як довго Зеленський зможе продовжувати свою діяльність, перш ніж він почне переговори з Кремлем.

Також увага акцентується на тому, що Зеленський переживає через майбутні вибори в США. Він, нібито, "вражений" тим, що не отримав запрошення на саміт G20 у Делі цього місяця. І розцінив це як знак, що підтримка США стала більш обмеженою, а це, у свою чергу, погіршило його побоювання, що виборча кампанія 2024 року може порушити постачання допомоги та зброї Україні.

Останніми тижнями справді відбулося зрушення в характері підтримки, яку Україна отримує від своїх союзників. А черга корупційних скандалів почала зводити нанівець широку підтримку, яку Зеленський має з боку українського народу.

Чутки про переговори з Кремлем стають лише голоснішими. Один британський чиновник заявив, що було краще знайти якесь вирішення конфлікту до президентських виборів і що найімовірніший спосіб досягти цього — домогтися того, щоб українські успіхи на полі бою змусили Путіна піти на переговори.

❗️Можна було б не звертати увагу на цю статтю (подібна зʼявилась і в Axios) і вважати її упередженою. Якби не тенденція до збільшення таких думок у західних ЗМІ. А я обіцяв звертати вашу увагу саме на тенденції. Саме тому я нещодавно висловив думку про те, що у нас десь півтора року на те, щоб взяти максимум. Далі - туман. Як мінімум з настроями Заходу щодо рівня допомоги Україні. І це треба усвідомити. Бо не марафоном єдиним.

Єврокомісія готується рекомендувати розпочати серйозні переговори щодо вступу до ЄС з Україною з наступного місяця. Однак вона наполягтиме на досягненні прогресу в деяких пріоритетних галузях, включаючи корупцію. Після того, як комісія представить свої рекомендації, лідери країн ЄС мають підписати їх на саміті у грудні. Після цього Україна розпочне тривалу процедуру завершення реформ та приведення себе у відповідність до законодавства ЄС у більш ніж 30 областях, включаючи верховенство закону та економіку.