"Боротьба з корупцією стає притулком авантюристів" - Віталій Портников

"Боротьба з корупцією стає притулком авантюристів" - Віталій Портников

Те, що істеричний патріотизм - або показна миролюбність - нерідко стають останнім притулком корупціонерів і зрадників - ми добре знаємо і з досвіду світової історії, і зі свого власного

За бабусиною вишиванкою чергового борця за народне щастя і учасника всіляких блокад може ховатися звичайнісінький злодій, а за розмовами якнайшвидше домовитися з Путіним і домогтися миру - елементарне бажання заробляти гроші в Росії або просто банальний хабар.

Однак ще однією ознакою українських реалій стало перетворення боротьби з корупцією в притулок пройдисвітів і просто звичайних корупціонерів. Михайло Жванецький ще за радянських часів зрозумів, що той, який охороняє, від цього і має. В наших, українських умовах той, з чим бореться, на цьому і заробляє. Ще трохи, і слово антикорупціонер в українських реаліях стане синонімом корупціонера.

І це своє досягнення ми не просто поширили на весь інший світ. Ми дісталися до самих його вершин. Уже сам президент Сполучених Штатів забрався в той самий притулок, в якому так чудово відчувають себе українські борці за все хороше і проти всього поганого.

"В Україні до нього (мається на увазі співрозмовник Трампа Володимир Зеленський) була колосальна корупція, більше, ніж в будь-якій іншій країні світу. Фактично вона вважалася однією з найбільш корумпованих країн у світі. Мені не хотілося давати гроші країні, яка настільки корумпована" - пояснив американський президент блокування військової допомоги Україні, яке сталося якраз за президента Зеленського.

А при колишній, найкорумпованішій владі, допомога справно виділялася. Але це не має ніякого значення. І навіть не треба ловити Трампа на цих очевидних невідповідностях. І це ніякий не тиск на Зеленського. Жодної хвилини. Головне - він бореться з корупцією. Таке не обговорюють, такому аплодують.

Красиво виглядає, правда? Ось приблизно так само красиво вся ця імітація бурхливої ​​діяльності виглядає і буде виглядати у нас - коли боротьбою з корупцією будуть виправдовуватися банальні бажання розпиляти чуже добро, домогтися політичного результату, вибудувати авторитарну систему.

Адже, врешті-решт, першим патентованим борцем з корупцією і олігархією серед чинних президентів був зовсім не Трамп і навіть не Зеленський.

Першим був Путін.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ